Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   UE oferă R. Moldova 2…

UE oferă R. Moldova 2 milioane de euro pentru consolidarea capacităților forțelor de ordine publică

Sursa foto: EU4Public Order

Uniunea Europeană (UE) va oferi R. Moldova un ajutor în valoare de două milioane de euro. Luni, 17 iunie, a avut loc ceremonia de semnare a noului proiect finanțat de UE, EU4Public Order. Conform unui comunicat al reprezentanților proiectului, suportul este destinat „consolidării capacității forțelor de ordine publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova, astfel încât instituțiile să ofere servicii la cel mai înalt nivel de profesionalism, în conformitate cu practicile Uniunii Europene”.

Proiectul va fi implementat pe parcursul a trei ani și are scopul de a consolida „responsabilitatea, transparența și profesionalismul forțelor de ordine publică”.

„Acest proiect nu este doar o simplă inițiativă – este o manifestare a angajamentului nostru ferm față de reformele structurale, transparență și profesionalism. Prin parteneriatul strategic cu Uniunea Europeană și sprijinul oferit de către Arma dei Carabinieri și experții italieni, ne propunem să consolidăm capacitățile tehnice, să modernizăm infrastructura digitală și să îmbunătățim eficiența serviciilor noastre pentru cetățeni”, a menționat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

„Prin noul nostru proiect, ne propunem să consolidăm capacitățile instituționale și operaționale ale forțelor de aplicare a legii din Republica Moldova în domeniul securității și ordinii publice, acordând o atenție deosebită forțelor de carabinieri din Moldova, promovând în același timp drepturile omului”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.   

Potrivit ambasadorului Republicii Italia în R. Moldova, Lorenzo Tomassoni, proiectul urmărește să contribuie la dezvoltarea capacităților Inspectoratului General de Carabinieri (IGC) de consolidare a statului de drept și de protecție a drepturilor omului.

Activitățile acestuia vor include formare și consultanță, precum și modernizarea echipamentului digital. 

Proiectul EU4Public Order, finanțat de Uniunea Europeană, va fi implementat de către Arma dei Carabinieri. Proiectul, cu bugetul total de 2 milioane de euro, va începe în iulie 2024.