UE atenționează despre nivelul ridicat de risc al infectării cu variola maimuței
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a ridicat vineri, 16 august, nivelul de risc pentru variola maimuței, la o zi după ce autoritățile sanitare mondiale au confirmat prima infecție cu o nouă tulpină a virusului, în afara Africii, în Suedia. Șeful organismului de sănătate publică al UE a declarat că vor exista mai multe cazuri aduse de noua tulpină mpox în Europa, în următoarele săptămâni, deși riscul de transmitere susținută rămâne scăzut, scrie Reuters.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri, 14 august, stare de urgență globală privind sănătatea publică, în urma unui focar de variola maimuței apărut în Republica Democrată Congo, și care s-a răspândit în țările vecine.
Potrivit Reuters, OMS urmează să organizeze o reuniune de urgență pentru a discuta modalitățile de asigurare a unui acces echitabil la nivel mondial la teste, tratamente și vaccinuri împotriva virusului.
Mpox sau variola maimuței, este o infecție virală care provoacă leziuni cu puroi și simptome asemănătoare gripei, este de obicei ușoară, însă dacă se agravează, poate ucide.
Conform presei internaționale, două tulpini ale virusului se răspândesc acum în Congo – forma endemică a virusului, clada I, și o nouă ramură numită clada Ib.
Vineri, 16 august, ECDC a ridicat evaluarea nivelului de risc pentru mpox de la „scăzut” la „moderat” pentru cazurile sporadice apărute în UE și a cerut țărilor să mențină un nivel ridicat de conștientizare în rândul călătorilor care vin din zonele afectate.
Variola maimuței se transmite prin contact fizic apropiat, inclusiv prin contact sexual, dar, spre deosebire de pandemiile globale anterioare, cum ar fi COVID-19, nu există dovezi că se răspândește ușor prin aer.
Oficiala OMS-ului, Margaret Harris, a declarat vineri, în cadrul unei convorbiri cu presa, că se așteaptă ca în curând să apară mai multe cazuri de variola maimuței, în afara Africii, relatează presa internațională.
Cu toate acestea, OMS a recomandat să nu se impună restricții de călătorie pentru a opri răspândirea virusului. China a declarat că intenționează să monitorizeze persoanele și bunurile care intră în țară pentru depistarea virusului mpox pentru următoarele șase luni.
Totodată, acțiunile companiilor care fabrică și dezvoltă produse împotriva variolei maimuței au crescut vineri,16 august, scrie Reuters.