Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE ar urma să asigure…

UE ar urma să asigure 40 de milioane de vaccinuri împotriva gripei aviare pentru 15 țări

Sursa foto: Reuters

UE va semna marți, 11 iunie, un contract pentru asigurarea a peste 40 de milioane de doze de vaccin împotriva gripei aviare pentru 15 țări, primele transporturi urmând să ajungă în Finlanda, au declarat oficiali europeni, transmite Reuters.

Contractul ar urma să asigure până la 665 de mii de doze de la producătorul de vaccinuri CSL Seqirus și include o opțiune pentru alte 40 de milioane de vaccinuri pentru o perioadă maximă de patru ani. Vaccinurile vor fi achiziționate în comun de HERA, misiunea de pregătire și reziliență în materie de sănătate pentru întreaga UE, și de 15 țări din UE și din Spațiul Economic European.

Dozele sunt destinate persoanelor cele mai expuse la virus, cum ar fi lucrătorii din fermele avicole și medicii veterinari. Statele Unite, Canada și Marea Britanie sunt, de asemenea, în curs de asigurare a dozelor de vaccin preventiv.

„Când vine vorba de gripa aviară, monitorizăm continuu și activ situația, iar mâine (marți, 11 iunie, n.red.), împreună cu statele noastre membre, asigurăm accesul la peste 40 de milioane de doze de vaccin împotriva gripei aviare pentru a-i proteja pe cei mai expuși. Livrările către țările care au nevoi imediate sunt deja pe drum”, a declarat pentru Reuters comisara europeană pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Virusul H5N1 s-a răspândit în majoritatea statelor americane, afectând în special păsările de curte și, în ultimele luni, peste 80 de ferme de lapte. Până în prezent, nu au fost confirmate transferuri de la om la om, deși trei persoane din SUA au fost infectate în urma expunerii la bovine infectate începând cu 1 aprilie.

În UE nu există cazuri active la oameni sau la bovine, de la începutul lunii iunie, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Riscul de transmitere a gripei aviare la publicul larg în țările UE/SEE este considerat a fi scăzut.

Comisia, prin intermediul HERA, a asigurat deja 111 milioane de doze de la GSK și Seqirus de vaccinuri împotriva gripei, care pot fi adaptate la orice tulpină predominantă.