Principală  —  IMPORTANTE   —   UE ar putea interveni în…

UE ar putea interveni în religia și tradițiile noastre, prin a le impune pe ale ei? Explicația expertului în politici și reforme europene

La 23 iunie 2023, s-a împlinit un an de când R. Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. Deși beneficiază de numeroase investiții europene, unii locuitori din UTA Găgăuzia nu aprobă acest proces, evocând mai multe temeri. Una dintre frici este legată de „pierderea religiei și tradițiilor”. ZdG a discutat cu un expert în politici și reforme europene pentru a face claritate.

 ZdG a colectat din „temerile” cetățenilor din Găgăuzia, le-a analizat și demontat, pe rând, cu ajutorul expertului.

UE ar putea interveni în religia și tradițiile noastre, prin a le impune pe ale ei? 

Lângă o biserică din orașul Ceadîr-Lunga l-am întâlnit pe Valerii. Bărbatul s-a aratăt îngrijorat de faptul că în urma aderării la Uniunea Europeană ar putea avea de suferit tradițiile și religia din R. Moldova. 

Valerii, locuitor Ceadîr-Lunga

„Noi, locuitorii Moldovei, suntem creștini ortodocși și tradițiile noastre spirituale se diferențiază de tradițiile lor spirituale. Și iată în acest sens, eu nu sunt susținător al acestor  idei pe care europenii și Uniunea Europeană pot să ni le impună mai târziu”, crede Valerii. 

Mihai Mogâldea, director adjunct la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), a exclus această ipoteză, explicând că dimpotrivă, UE reprezintă o comuniune de culturi, religii şi tradiţii care funcționează pe baza valorificării acestora.

Mihai Mogâldea, director adjunct la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)

„Cultura și tradițiile naționale sunt respectate în interiorul Uniunii Europene. Sunt o grămadă de fonduri europene care sunt investite anume în conservarea și păstrarea tradițiilor și obiceiurilor naționale. Iarăși, putem vedea exemplul României, unde biserica, unde religia, unde tradițiile naționale, unde sărbătorile naționale, unde absolut toate componentele culturale ale României sunt păstrate, valorificate la justa valoare și mai mult decât atât, sunt o mulțime de investiții anume pentru promovarea acestor tradiții. Lucrul acesta e fundamental pentru Uniunea Europeană – ca să se asigure că diversitatea tuturor statelor este promovată, este asigurată printr-o mai mare vizibilitate la nivel european și internațional” , specifică Mogâldea. 

UE ar putea interveni în religia și tradițiile noastre, prin a le impune pe ale ei? FALS! 

Întregul material poate fi citit aici: VIDEO Investițiile de milioane ale UE în Găgăuzia vs miturile în care cred locuitorii regiunii: „Prin aderarea R. Moldova, UE vrea să fie mai aproape de granița Rusiei”

Această analiză este publicată în cadrul proiectuluiRepublica Moldova în Uniunea Europeană: platformă de monitorizare și dezbatere pentru susținerea procesului de aderare cu sprijinul programului Black Sea Trust for Regional Cooperation al German Marshall Fund și este implementat de Asociaţia Obştească Centrul de Cercetare și Advocacy în Afaceri Europene (https://www.crpe.ro/ro/category/republica-moldova/).