Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   UE a oferit SUA o…

UE a oferit SUA o scutire totală și reciprocă de taxe vamale pentru produsele industriale

Sursă foto: European Council

Uniunea Europeană a oferit Statelor Unite o scutire totală și reciprocă de taxe vamale pentru produsele industriale, a anunțat luni, 7 aprilie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în încercarea de a evita un război comercial, transmite BFM TV, citează G4Media.

Președintele Donald Trump a prezentat miercuri, 2 aprilie, ratele „tarifelor reciproce” ale SUA cu care se vor confrunta mai mult de 180 de țări și teritorii, inclusiv R. Moldova, în cadrul noii sale politici comerciale radicale. Astfel, el a impus țării noastre taxe vamale de 31%.

„Am propus taxe vamale zero pentru produsele industriale. Europa este întotdeauna deschisă să ajungă la un acord bun cu Statele Unite, dar suntem de asemenea pregătiți să răspundem cu contramăsuri și să ne apărăm interesele în fața ofensivei comerciale a lui Donald Trump”, a declarat Ursula von der Leyen într-o conferință de presă la Bruxelles.

Companiile americane vor ca tarifele impuse de președintele american Donald Trump să fie micșorate, fiind îngrijorate de impactul acestora asupra economiei țării, a scris Financial Times, citând surse din administrația mai multor companii. Acestea au spus că le este frică să critice deschis decizia șefului statului, pentru că se tem de măsuri de constrângere de la Casa Albă. 

Prim-ministrul Dorin Recean a menționat că Guvernul va ajuta antreprenorii din țară afectați. Totodată, acesta a punctat că aproximativ 2,5% din comerț a fost afectat de decizia administrației Trump.

„După cum am observat, SUA au decis impunerea tarifelor pentru 70 de țări, inclusiv R. Moldova, într-un efort de echilibrare a comerțului. Aceasta înseamnă că aproximativ 2,5% din comerțul R. Moldova cu statele din exterior este afectat. Noi înțelegem preocuparea producătorilor noștri care au muncit constant ca să aibă acces la Piața americană și Guvernul va interveni să ajute acest antreprenori ca să-și mențină competitivitatea. R. Moldova rămâne angajată ferm într-un parteneriat strategic cu SUA”, a declarat premierul Recean.

„Am văzut afirmații că iaca – „moldovenii sunt varză la negocieri cu noua administrație Trump”, de asta avem unul din cele mai mari tarife la exporturile noastre aplicate – de 31%. Nu o să dau apreciere relațiilor actuale moldo-americane – diplomația noastră poate că nu are relații prea bune cu noua administrație SUA, dar ele nu au nicio legătură cu logica aplicării tarifului de 31%”, a declarat analistul economic Stas Madan, director de program în cadrul Centrului Analitic Independent „Expert Grup”, într-o postare publică.