Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE a aprobat al 15-lea…

UE a aprobat al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Sunt vizate nave din „flota din umbră” a lui Putin și companii chineze care ajută Kremlinul

Sursa: Rian Daud7/ pexels

Miniștrii de externe ai UE au aprobat cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru agresiune militară împotriva Ucrainei, se arată în comunicatul de presă al Consiliului Europei.

„Rusia își continuă atacul brutal asupra Ucrainei și a poporului ucrainean. Acest pachet de sancțiuni face parte din răspunsul nostru la slăbirea mașinii militare ruse și a celor care contribuie la acest război, inclusiv companiile chineze”, a declarat șeful diplomației UE Kaja Kallas.

În total, 54 de persoane, inclusiv doi oficiali și 30 de companii din Rusia, China, India, Iran, Serbia, Emiratele Arabe Unite au fost supuse restricțiilor. UE a impus restricții la export companiilor pentru a ajuta la „ocolirea restricțiilor comerciale sau achiziționarea de bunuri sensibile” pentru Rusia. Este pentru prima dată când sancțiuni, inclusiv interdicții de călătorie, restricții economice și înghețare a activelor, sunt impuse împotriva companiilor chineze despre care Consiliul UE consideră că furnizează Rusiei componente de drone și alte microelectronice.

De asemenea, au fost impuse sancțiuni împotriva a 52 de nave din țări terțe care transportă combustibil rusesc și ajută Rusia să eludeze plafonul prețului petrolului stabilit de țările G7 și partenerii lor. Pe „lista neagră” au fost adăugate și navele implicate în transportul echipamentului militar rusesc și transportul cerealelor ucrainene furate. În total, numărul navelor din „flota din umbră” a Rusiei sub sancțiunile UE a crescut la 79.

În plus, în cadrul celui de-al 15-lea pachet de sancțiuni, Consiliul UE a interzis recunoașterea și executarea în Uniunea Europeană a deciziilor luate de instanțele ruse. Această măsură a fost luată pentru a „proteja mai bine companiile europene de litigiile cu colegii lor ruși”. Sancțiunile vor intra în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

Cel de-al 14-lea pachet de restricții UE anterior a fost adoptat la sfârșitul lunii iunie și includea măsuri în domeniile energiei, comerțului și finanțelor. În special, atunci UE a interzis serviciile legate de transportul de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc prin porturi europene către țări terțe. În plus, au fost interzise noi investiții și transferuri de tehnologie pentru proiectele rusești de GNL aflate în construcție, precum Arctic LNG-2 și Murmansk LNG.