Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina propune ajutorul său pentru…

Ucraina propune ajutorul său pentru 6 țări afectate de ploi, printre care și R. Moldova

Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Afacerilor Externe, Andri Sîbiga, a propus asistența salvatorilor ucraineni țărilor din Europa de Est afectate de inundații, la instrucțiunile președintelui Volodimir Zelenski. Potrivit postării șefului diplomației ucrainene pe X, este vorba despre 6 țări, printre care și R. Moldova.

„Ucraina este solidară cu vecinii săi care suferă din cauza inundațiilor devastatoare. În numele președintelui Zelenski și sub coordonarea lui Denis Șmîhal am propus Moldovei, Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Republicii Cehii să trimitem unități ale Serviciului de urgență de stat al Ucrainei pentru a ajuta la depășirea dezastrului”, a scris Andri Sîbiga.

Anunțul vine în contextul în care ciclonul Boris a lovit Europa, făcând ravagii în mai multe țări, printre care R. Moldova, România, în Cehia, Polonia, Austria, Slovacia și Ungaria.

În R. Moldova 13 localități din 3 raioane, inclusiv raionul Orhei – 1, satul Pelivan; r-nul Cantemir – satele Capaclia, Cania, Lărguța, Samalia, Iepureni, Stoianovca, Haragîș, Vișniovca și r-nul Leova – satele Cupcui, Romanovca și Sărata Nouă, au fost deconectate de la energia electrică, potrivit informațiilor de la Guvern.

În Chișinău mai mulți copaci au fost doborâți la pământ, iar municipalitatea informează că echipele speciale au intervenit pentru a înlătura pagubele, potrivit unui comunicat al Primăriei Chișinău.

Mai multe drumuri și trasee, printre care R-34, R-35 și traseul național care tranzitează localitatea Lăpușna spre Pervomaiscoe, au fost blocate.

În România, șase oameni au murit în urma inundațiilor din ultimele zile care au afectat județele Galați și Vaslui, 300 de persoane au fost evacuate şi au fost avariate în jur de 6 000 de gospodării, notează G4Media.