Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina este pregătită să colaboreze…

Ucraina este pregătită să colaboreze cu Trump dacă acesta câștigă, spune Zelenski

Foto: Keystone / Remko De Waal

Ucraina este pregătită să colaboreze cu oricine câștigă alegerile prezidențiale din SUA, inclusiv cu Donald Trump, a declarat liderul ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Politico. Fostul președinte și candidatul republican a promis că, dacă va fi reales, va restabili versiunea sa de izolaționism „America pe primul loc”, reducând ajutorul pentru Ucraina și punând capăt războiului „într-o singură zi”.

„Dacă domnul Donald Trump devine președinte, atunci vom lucra cu el. Nu mă tem de asta”, a declarat Zelenski în cadrul unei conferințe de presă la Kiev.

O încheiere atât de rapidă a războiului ar implica, probabil, cedarea de către Ucraina a teritoriului pe care Rusia l-a cucerit în timpul asaltului său de război de doi ani asupra Ucrainei.

Zelenski a recunoscut că, în timp ce majoritatea Partidului Democrat sprijină Ucraina, există poziții diferite în rândul republicanilor, dintre care unii sunt „mai de dreapta și radicali”. Cu toate acestea, Zelenski a spus că el crede că „majoritatea din Partidul Republican sprijină, de asemenea, Ucraina și poporul ucrainean”.

Președintele ucrainean a declarat că rămâne îngrijorat de faptul că turbulențele politice de la Washington ar putea afecta negativ ajutorul acordat Ucrainei, ceea ce s-a întâmplat la începutul acestui an.

„Ne recâștigăm încrederea pe măsură ce au început să sosească arme. Dar livrarea trebuie să se accelereze. Soldații noștri trebuie să învețe cum să folosească armele. Și ei se antrenează în străinătate. Și toate acestea necesită timp”, a adăugat Zelenski.