Principală  —  Ştiri   —   Ucraina acuză forțele ruse de…

Ucraina acuză forțele ruse de uciderea și dezmembrarea unui prizonier de război. Unele surse media scriu că imaginea distribuită online ar fi modificată

Imagine simbol. Sursa: V_Zelenskiy_official/Telegram

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului a îndemnat Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) și Organizația Națiunilor Unite să investigheze o imagine răspândită pe larg pe internet sâmbătă, care, în opinia sa, arată un prizonier de război ucrainean ucis și dezmembrat de forțele ruse, scrie Reuters.

Imaginea ar fi fost publicată în același timp de mai multe surse proruse. Publicația independentă rusă Astra susține că fotografia cu un militar dezmembrat are semne de montaj. Jurnaliștii au verificat fotografia folosind metoda TruFor, iar algoritmul a arătat o probabilitate de 47% de falsificare. Fotografia arată cadavrul unui bărbat care poartă un tricou cu inscripția „Totul va fi Ucraina!”.

„Dovezi ale torturii la uciderea prizonierilor de război ucraineni au mai apărut online. Cu toate acestea, această fotografie particulară are semne de montaj. Astfel, la verificarea fotografiei cu ajutorul metodei TruFor, algoritmul arată o probabilitate de 47% de falsificare, a constatat ASTRA. TruFor evidențiază urme de posibil montaj pe membrele tăiate și pe o parte a trunchiului, pe care se vede un tricou cu sloganul „Totul va fi Ucraina!”. Cu toate acestea, nu sunt vizibile urme de manipulare pe capul decedatului – acesta nu își schimbă forma nici măcar atunci când este utilizat TruFor”, notează sursa citată.

Procurorul general al Ucrainei a declarat separat că a fost lansată o anchetă privind informațiile difuzate pe rețelele de socializare cu privire la uciderea și dezmembrarea unui prizonier de război ucrainean.

O fotografie, probabil a unui prizonier ucrainean al cărui cap și membre au fost tăiate de ruși, a apărut online”, a declarat Dmutro Lubineț, principalul oficial pentru drepturile omului din țară, într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Având în vedere aceste imagini oribile, am apelat de urgență la CICR și la ONU pentru a înregistra încă o încălcare a drepturilor omului de către țara teroristă”, a scris Lubineț.

Andrii Kostin, procurorul general, a declarat că a fost lansată o anchetă urgentă. „Rusia repetă în mod constant crimele naziștilor, arătând sfidător un dispreț total pentru toate normele lumii civilizate”, a scris el pe Telegram.

Rusia neagă tortura sau alte forme de maltratare a prizonierilor de război.

O comisie de anchetă a Organizației Națiunilor Unite privind Ucraina a declarat într-un raport publicat în martie că a documentat acuzații credibile de execuție a cel puțin 32 de prizonieri de război ucraineni în 12 incidente separate din decembrie 2023 până în februarie și că a verificat independent trei dintre incidente, notează Reuters.

Comisia de anchetă, formată din trei membri, a declarat, de asemenea, că a adunat mai multe dovezi că Rusia a torturat sistematic prizonierii de război ucraineni, documentând amenințări cu violul și utilizarea șocurilor electrice pe organele genitale.

Acesta a afirmat că amploarea acestor cazuri de tortură poate reprezenta cele mai grave abuzuri cunoscute drept crime împotriva umanității, descriind apariția lor ca fiind „generalizată și sistematică„.