Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina a întors tabla de…

Ucraina a întors tabla de șah cu susul în jos. Consecințele preliminare ale ofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Kursk

Foto: Hromadske

Avansarea Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Kursk nu a părăsit paginile celor mai importante publicații din lume de mai bine de o săptămână. Se pare că nimeni nu se aștepta la un astfel de pas din partea Ucrainei. Deși obiectivele militare ale operațiunii pe scară largă sunt încă ascunse în ceața războiului, câștigurile sale politice prind deja contur, relatează Hromadske, într-o analiză despre ofensiva armatei ucrainene în regiunea Kursk a Rusiei.

În timp ce armata ucraineană preia controlul asupra orașelor și satelor rusești, China este reținută în a cere „părților implicate în conflict să se abțină de la escaladare”, iar țările occidentale pretind că nu se întâmplă nimic ieșit din comun. Între timp, Kremlinul caută o modalitate de a localiza situația fără să fie nevoită să își oprească ofensiva în estul Ucrainei, scrie Hromadske.

Cum au ratat rușii ofensiva ucraineană?

Ofensiva ucraineană a fost pregătită în secret complet, scrie Hromadske. Conducerea militară și politică a făcut tot posibilul pentru a-i induce în eroare pe ruși și pentru a face un progres atunci când inamicul nu se aștepta. Dar cum a fost posibil să se ascundă un grup de câteva mii de trupe cu echipament la granița cu inamicul?

În luna mai, șeful Direcției Principale de Informații, Kyrylo Budanov, a declarat că rușii ar putea deschide un front în regiunea Sumy pentru a doua oară. Un avertisment similar a fost exprimat de șeful Direcției Principale de Informații în iulie, cu câteva săptămâni înainte de ofensiva ucraineană.

În cele din urmă, cu o săptămână înainte de invazia Federației Ruse, președintele Zelensky s-a plâns într-un interviu acordat ziarului francez Le Monde că Forțele Armate ale Ucrainei duc lipsă de soldați. Și din cele 14 brigăzi noi care au fost deja instruite, spun ei, doar trei au fost angajate – toate din cauza lipsei de arme.

Prin urmare, la începutul lunii august, a existat o impresie în domeniul informațional că Ucraina nu are potențial ofensiv și orice acumulare de forțe la granița cu regiunea Kursk a Federației Ruse a fost o organizație de apărare în cazul unei noi invazii inamice.

Între timp, sub forma unor acțiuni defensive „regulate”, Forțele Armate ale Ucrainei au efectuat o serie de manevre pregătitoare.

Cât de serios este succesul pe câmpul de luptă?

În noaptea de 6 august, trupele ucrainene au intrat în regiunea Kursk. Conducerea militară a rușilor sa dovedit a fi nepregătită pentru o astfel de evoluție a evenimentelor. Efectul surprizei a permis Forțelor Armate ale Ucrainei să avanseze rapid în adâncime – în doar 10 zile, ofensiva a reușit să captureze aproximativ la fel de mult teritoriu ca și rușii înșiși ocupați în Ucraina în tot anul 2024.

La început, propagandiștii ruși au insistat că a fost doar o „provocare la frontieră”.

În curând a trebuit să recunoaștem că Forțele Armate ale Ucrainei desfășurau încă o ofensivă. Cu toate acestea, după aproape o săptămână de lupte, pe 12 august, chiar și Putin a „aflat” public că armata ucraineană a avansat mai mult de 10 kilometri în regiunea Kursk. Este demn de remarcat faptul că, în aceeași zi, președintele Zelensky a confirmat pentru prima dată operațiunea Kursk.

La 13 august, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, i-a raportat șefului statului că 74 de așezări și aproximativ 1000 km² din teritoriul rus se aflau sub controlul trupelor ucrainene. Pentru comparație, rușii înșiși, în timpul unei ofensive pe scară largă în regiunea Harkov, care a început pe 10 mai, au reușit în cele din urmă să captureze 11 sate ucrainene și 184 km² din teritoriul ucrainean. În total, de la începutul anului 2024, inamicul a ocupat aproximativ 1000 km².

Iar Forțele Armate ale Ucrainei au preluat controlul asupra mai multor teritorii rusești în 10 zile decât au reușit să elibereze teritoriul ucrainean în timpul contraofensivei din 2023 – apoi, în sudul și estul țării, Forțele de Apărare au recâștigat controlul asupra a 395 km² din pământ.

În cele din urmă, un astfel de eșec al apărării în regiunea Kursk a nedumerit Kremlinul și l-a forțat să caute în grabă forțe pentru a opri ofensiva ucraineană. Până acum, ei încearcă să „astupe gaura” cu unități ale Gărzii Ruse, FSB și rezerviști care nu sunt încă pe deplin instruiți. Cu toate acestea, în prezent nu pot oferi rezistență câtorva mii de grupuri ale forțelor armate ale Ucrainei.

Vor putea trupele ucrainene să păstreze teritoriul rusesc?

În prezent, rușii încearcă să oprească progresul ucrainenilor în regiunea Kursk fără a îndepărta grupurile puternice din direcția Donețk sau Harkov. Evident, Vladimir Putin fie încă nu consideră situația de la graniță ca fiind critică, fie a decis în mod deliberat să nu sacrifice ofensiva din estul Ucrainei”, explică Mykhailo Samus, analist militar și director al New Geopolitics Research Network, într-o conversație cu Hromadske.

Ofensiva de la Kursk a dus la tăierea mai multor rute logistice importante pe care invadatorii le-au folosit pentru a-și susține armata. În plus, pierderea controlului asupra districtului Sudzha destabilizează logistica militară rusă în regiunea vecină Belgorod”, a declarat analistul militar american Trent Telenko.

Este stabilitatea regimului Putin amenințată?

Operațiunea Kursk a trupelor ucrainene a demonstrat cu adevărat ineficiența conducerii militare și politice ruse. Kremlinul a reacționat nervos și cu o întârziere semnificativă la străpungerea graniței sale. La o ședință de urgență a Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Vladimir Putin a anunțat începerea unei operațiuni antiteroriste în trei regiuni: Kursk, Belgorod și Briansk.

Regimul CTO oferă Kremlinului control informațional deplin asupra situației. Astfel, Putin creează o oprichnina care va exista într-un regim complet extra-legal. Agențiile de aplicare a legii vor avea puteri aproape nelimitate. Regimul CTO este crearea unui stat într-un stat. Am văzut deja acest lucru în timpul războiului din Caucazul de Nord, a declarat observatorul politic, Vitaly Portnikov, pentru Hromadske.

Partenerii occidentali au sprijinit ofensiva?

După ce s-au pus pe picioare după o lovitură neașteptată, propagandiștii și politicienii ruși vor încerca să facă apel la lumea să acorde atenție „crimelor forțelor armate ale Ucrainei împotriva civililor” și să portretizeze „regimul de la Kiev” ca agresor.

Cu toate acestea, este mult mai interesant faptul că ofensiva ucraineană din regiunea Kursk a întruchipat în cele din urmă spaima de lungă durată a propagandiștilor despre „echipamentele NATO pe pământ rusesc”. Într-adevăr, în această ofensivă, Forțele Armate ale Ucrainei folosesc vehicule blindate germane și americane, cum ar fi Marder și Stryker. Iar cel mai alarmant semnal de alarmă pentru ruși a fost consimțământul oficialilor Berlinului și Washingtonului.

Comisia Europeană a remarcat că invazia trupelor ucrainene în Rusia nu încalcă dreptul internațional, care prevede posibilitatea desfășurării de operațiuni militare pe teritoriul țării agresoare, pentru a-și proteja propriul stat. Această evaluare a fost în cele din urmă confirmată de alți diplomați străini.

Ministerul german al Apărării a declarat că Ucraina își poate folosi armele la discreția sa, deoarece „din momentul în care sunt transferate, devin proprietatea Ucrainei”. Mai mult, președintele comisiei de apărare a Bundestagului, Marcus Faber, a cerut guvernului german să trimită mai multe tancuri în Ucraina.

Oficiali americani de rang înalt au sprijinit, de asemenea, operațiunea ucraineană. Astfel, atât Departamentul de Stat, cât și Pentagonul au declarat că Ucraina are tot dreptul să decidă cum să desfășoare ostilitățile. Mai mult, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că Vladimir Putin însuși este de vină pentru faptul că războiul a ajuns pe teritoriul Federației Ruse.

Iar Joe Biden nu a ignorat ofensiva Kursk. Când a fost întrebat de un jurnalist despre atitudinea sa față de operațiune, președintele american a răspuns că creează „o adevărată dilemă pentru Putin”.

Atacul asupra regiunii Kursk a devenit un test decisiv al disponibilității partenerilor occidentali ai Ucrainei pentru schimbări în abordarea lor de a rezista Rusiei. Încă cu multe restricții, dar Occidentul este gata să ridice miza”, comentează Vitaliy Portnikov pentru Hromadske.

Este regiunea Kursk o cale spre negocieri?

Se pune întrebarea: poate ocuparea Ucrainei a teritoriului rus să împingă Moscova să negocieze cu Kievul? Editorialistul și jurnalistul Vitali Portnikov consideră că scenariul schimbului de regiuni ocupate este puțin probabil – este puțin probabil ca Vladimir Putin să meargă la el, deoarece chiar și o ipotetică pregătire pentru astfel de negocieri va fi un semn de slăbiciune pentru el, potrivit Hromadske.

Ministerul de Externe susține că Ucraina nu este interesată să anexeze teritoriul Federației Ruse și, prin atacarea regiunii Kursk, încearcă doar să se protejeze de bombardamentele de artilerie și atacurile aeriene, deoarece nu este capabilă să sperie inamicul cu lovituri cu arme cu rază lungă de acțiune adânc în Rusia.

Poate că partenerii occidentali ai Ucrainei vor fi acum de acord cu utilizarea sistemelor lor cu rază lungă de acțiune împotriva obiectelor de pe teritoriul Federației Ruse.

Între timp, Statele Unite nu se grăbesc să autorizeze lovituri asupra Rusiei cu rachete balistice ATACMS cu rază lungă de acțiune; același lucru este valabil și pentru Marea Britanie cu rachetele sale de croazieră Storm Shadow; și Germania la fel, scrie Hromadske.