Ucigași, spioni și contrabandiști – rușii eliberați în schimbul de prizonieri dintre Rusia, SUA și Occident. Aceștia au fost întâmpinați pe covorul roșu la Moscova
Un schimb istoric de prizonieri a avut loc la 1 august. Rusia și SUA, dar și mai multe țări occidentale, au făcut un schimb total de 24 de deținuți, „cea mai mare astfel de mișcare în aproape 15 ani”, menționează presa ucraineană. Avionul cu ruși, care a aterizat în seara zilei de 1 august la Vnukovo-2, a fost întâmpinat cu un covor roșu și o gardă de onoare, relatează Meduza.
Cine sunt prizonierii ceruți la schimb de Rusia și care este riscul eliberării acestora?
Kyiv Independent scrie că printre cei eliberați de Rusia se numără activiști, jurnaliști și lideri ai opoziției, în special reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich și câștigătorul premiului Pulitzer Vladimir Kara-Murza.
Cei pe care Rusia i-a cerut în schimb sunt în mare parte din spioni, asasini și infractori cibernetici, scrie Kyiv Independent.
Vadim Krasikov
Vadim Krasikov este închis în Germania din 2021, după ce a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea în 2019 a lui Zelimkhan „Tornike” Khangoshvili.
Khangoshvili a fost un cetățean georgian de origine cecenă care a luptat împotriva forțelor ruse în Cecenia, înainte de a solicita azil în Germania.
Tribunalul german care l-a condamnat pe Krasikov a declarat că acesta a acționat la ordinul Kremlinului și că i s-a eliberat un pașaport fals pentru a călători la Berlin, scrie presa ucraineană.
Acolo l-a împușcat pe Khangoshvili de mai multe ori din spate cu un pistol silențios, iar martorii l-au văzut ulterior aruncând o bicicletă, o armă și o perucă în râul Spree.
Kremlinul a negat acuzațiile.
În februarie, s-a afirmat că liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a fost ucis în închisoare pentru a împiedica schimbul său cu Krasikov, relatează Kyiv Independent.
Teoria – care nu a fost susținută de dovezi concrete – a fost prezentată de președinta Fundației Anticorupție, Maria Pevchikh, care a spus că propunerea i-a fost transmisă lui Putin de oligarhul rus Roman Abramovici.
Lui Putin i s-a spus că schimbarea lui Navalnîi era singura modalitate de a asigura întoarcerea lui Krasikov și, realizând că Occidentul era deschis la schimbul asasinului, liderul de la Kremlin l-a ucis pe Navalnîi pentru a lua în considerare schimbarea lui Krasikov cu altcineva, potrivit lui Pevchikh.
Putin a declarat într-un interviu din 8 februarie cu comentatorul politic american Tucker Carlson că SUA ar putea cere aliaților lor să-l schimbe pe Gershkovich cu un „patriot” care ispășește o condamnare pe viață pentru „lichidarea unui bandit”.
La 1 august, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a confirmat că Alexei Navalnîi urma să participe la schimbul de prizonieri înainte de a muri în închisoare pe 16 februarie în circumstanțe suspecte.
„Kremlinul a făcut anterior un atentat la viața lui Navalnîi, otrăvindu-l pe liderul opoziției cu agentul neurotoxic Noviciok în 2020, fapt care sugerează că Kremlinul a fost investit în uciderea politicianului”, declară Kyiv Independent.
Artema Dultsev și Anna Dultseva
Ludwig Gisch și Maria Mayer sunt un cuplu argentinian care trăiește fericit în Slovenia cu cei doi copii ai lor din 2017.
El a condus o companie IT de pornire, iar ea a condus o galerie de artă online.
Doar că totul era un paravan – cuplul era de fapt spionii ruși sub acoperire Artem Dultsev și Anna Dultseva.
Ei au fost arestați în 2022, iar pe 31 iulie 2024, cu doar o zi înainte de schimbul de prizonieri, au pledat vinovați de spionaj și falsificare de documente.
Ambii au fost condamnați la 19 luni de închisoare și apoi eliberați la timp, li s-a ordonat să părăsească țara, totul la timp pentru a face parte din schimbul de prizonieri.
De la arestarea lor, copiii cuplului au continuat să frecventeze o școală internațională din Ljubljana și ce se va întâmpla cu ei nu se știe în prezent. Potrivit mai multor instituții media, copiii și-au însoțit părinții în Rusia.
Mikhail Mikushin
Mikhail Mikushin a fost reținut în orașul norvegian Tromso în octombrie 2022.
La momentul arestării sale, el se numea Jose Assis Giammaria, un cetățean brazilian care lucra ca lector invitat la Universitatea Arctică din Norvegia.
O investigație a The Insider și Bellingcat, publicată la scurt timp după arestarea sa, a concluzionat că Mikushin era un „ofițer GRU (agenția de informații militare a Rusiei) prost deghizat”. Mai mult de un an mai târziu, în decembrie 2023, autoritățile norvegiene au anunțat că și-a mărturisit în sfârșit adevăratul nume rusesc.
Pavel Rubtsov
Pavel Rubtsov sa născut la Moscova și sa mutat în Spania ca un copil.
El a fost arestat în Polonia, lângă granița cu Ucraina, la doar câteva zile după începerea invaziei pe scară largă a Rusiei, când s-a identificat ca fiind Pablo González, un jurnalist spaniol.
Autoritățile poloneze l-au acuzat că a spionat și că și-a folosit acreditările jurnalistice ca acoperire. Vocea Americii (VoA) a raportat la acea vreme că el a fost „identificat ca agent al Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Federației Ruse (GRU)”.
„El a desfășurat activități pentru Rusia folosindu-se de statutul său jurnalistic. Drept urmare, el a putut circula liber în Europa și în lume, inclusiv în zonele afectate de conflicte armate și în zonele de tensiune politică”, au declarat autoritățile poloneze.
Ei au mai spus că, în timpul petrecut în Polonia, el „a obținut informații a căror utilizare de către serviciile secrete ruse ar putea avea un impact negativ direct asupra securității și apărării interne și externe a țării noastre” și se îndrepta spre Ucraina pentru a-și „continua activitățile”.
Rubtsov a negat acuzațiile.
Roman Seleznev
Roman Seleznev a fost arestat în 2014 și acuzat de hacking în bazele de date ale comercianților cu amănuntul din SUA pentru a fura datele cardurilor de credit.
El a fost pus sub acuzare în 2011, dar a fost arestat doar când a plecat într-o vacanță în Maldive în 2014.
O percheziție a laptopului său a dezvăluit că avea 1,7 milioane de numere de carduri de credit furate, a declarat Departamentul de Justiție al SUA.
Acesta a adăugat că a obținut un profit de cel puțin 2 milioane de dolari din vânzarea datelor.
Roman Seleznev este fiul lui Valeri Seleznev, un vechi membru al parlamentului rus.
Vladislav Klyushin
Vladislav Klyushin a fost condamnat de un tribunal american în februarie 2023 pentru că a câștigat milioane de dolari folosind informații piratate pentru a efectua tranzacții privilegiate.
El a fost arestat în Elveția în 2021 înainte de a fi extrădat în SUA.
„Juriul l-a văzut pe domnul Klyushin exact ceea ce este – un criminal cibernetic și un înșelător”, a declarat procurorul după ce a fost condamnat.
Vadim Konoshchenko
Vadim Konoshchenko a fost reținut în Estonia de mai multe ori în timp ce încerca să introducă ilegal arme și tehnologie americană în Rusia.
După ce a fost pus sub acuzare în decembrie 2022, el a fost în cele din urmă extrădat în SUA în iulie 2023 sub suspiciunea de contrabandă și încălcări ale sancțiunilor.
La întoarcerea acestora pe aeroport, Vladimir Putin i-a salutat personal pe foștii prizonieri.
Avionul cu rușii, care a aterizat în seara zilei de 1 august la Vnukovo-2, a fost întâmpinat cu un covor roșu și o gardă de onoare.
Putin s-a îmbrățișat și a dat mâna cu fiecare dintre sosiri – angajați ai serviciilor speciale rusești, descoperiți și condamnați în Occident.
Printre ei s-a numărat și Vadim Krasikov, care a fost condamnat la închisoare pe viață în Germania pentru uciderea unui fost lider militar cecen. Îmbrățișându-l pe Krasikov, Putin i-a spus: „Grozav”.
Președintele le-a spus repatriaților că patria nu a uitat de ei pentru un minut și a promis că va nominaliza pe toată lumea pentru premii de stat, relatează Meduza.
Bloomberg: Rusia și SUA vor face cel mai mare schimb de prizonieri după Războiul Rece