Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Turcia, România și Bulgaria, operațiune…

Turcia, România și Bulgaria, operațiune comună de deminare a Mării Neagre

Sursa foto: Profimedia Images

Turcia, România și Bulgaria au inițiat luni, 1 iulie, o operațiune comună de deminare a Mării Neagre pentru a spori siguranța transportului maritim, în special pentru exporturile de cereale ucrainene, scrie Bloomberg.

Inițiativa condusă de Istanbul, prima acțiune comună majoră a națiunilor de la Marea Neagră de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, vizează dezamorsarea minelor aflate în derivă în anumite zone ale Mării Negre ca urmare a războiului.

Rusia și Ucraina sunt producători cheie de cereale, iar războiul a amenințat trecerea în siguranță a transporturilor. Kievul și-a lansat propria rută de export la Marea Neagră anul trecut, după prăbușirea unui acord privind un coridor de siguranță susținut de Rusia, Turcia și Organizația Națiunilor Unite. Acest lucru a stimulat cu succes exporturile și a ajutat economia să crească mai rapid decât se prevăzuse, însă ruta rămâne riscantă.

Anul trecut, o rachetă rusească lansată în apropierea portului ucrainean cheie Odesa a lovit o navă comercială, omorând un pilot și rănind alte persoane. O navă închiriată de gigantul agricol Cargill Inc. a fost, de asemenea, avariată de o explozie în timp ce naviga dintr-un port ucrainean din Marea Neagră în noiembrie.

Ucraina a declarat în martie că exporturile din porturile sale de la Marea Neagră aproape că au revenit la volumele de dinainte de război, după atacuri repetate și perturbări de la invazia la scară largă a Rusiei. Totuși, porturile din jurul Odesa se confruntă cu greve frecvente din partea Rusiei, care continuă să întrerupă activitatea.

Ucraina a exportat 37,4 milioane de tone de produse agrare din Odesa, Ciornomorsk și Pivdennyi de la deschiderea coridorului maritim în august 2023, potrivit Ministerului ucrainean al Infrastructurii.

Turcia, România și Bulgaria fac parte din NATO. Cu toate acestea, forța lor maritimă este gestionată în afara NATO, în parte pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Rusia.