Trecem la ora de vară! În această noapte se schimbă acele ceasornicului
R. Moldova va trece în noaptea de 31 martie la ora de vară, iar ora 3:00 va deveni ora 4:00. Astfel, ultima zi de duminică din luna martie va fi cea mai scurtă din acest an, având doar 23 de ore.
Ora oficială se schimbă de două ori pe an, în ultima duminică din luna martie şi în ultima duminică din octombrie. Ora de iarnă este considerată însă ora standard, ora naturală. Ora de vară 2024 este valabilă de pe 31 martie până pe 27 octombrie.
Efectele negative ale schimbării orei. Recomandările medicilor
Medicii susțin că în primele săptămâni după schimbarea orei de vară sunt posibile tulburări de somn, stări de oboseală, poate apărea o uşoară depresie, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap. Aceste simptome sunt normale. În caz că apar complicaţii ale durerilor sau acutizări ale îmbolnăvirilor cronice este necesară adresarea imediată la medic.
Medicii recomandă ca în această perioadă, să facem mai multă mişcare, să avem un somn sănătos şi să consumăm alimente bogate în vitamine şi minerale.
Există modalități prin care putem să ne ajutăm organismul să se adapteze mai bine:
- Păstrați un ritm regulat de somn înainte și după schimbarea orei. Este important să vă treziți la aceeași oră dimineața. Organismul eliberează cortizol dimineața pentru a vă face mai alert. Pe măsură ce ziua avansează, veți deveni din ce în ce mai obosit, deoarece nivelul de cortizol scade, limitând impactul schimbării de oră asupra somnului.
- Obișnuiți-vă treptat corpul cu noua oră, schimbându-vă încet, încet programul de somn pe parcursul unei săptămâni. Schimbarea orei de culcare cu 10-15 minute mai devreme sau mai târziu în fiecare zi vă va ajuta organismul să se adapteze fără probleme la noua oră și va reduce resimțirea decalajului orar.
- Bucurați-vă de lumina soarelui dimineața. Lumina dimineții ajută organismul să se adapteze mai repede și sincronizează ceasul corporal, în timp ce lumina de seară întârzie acest ceas. De asemenea, lumina de dimineață vă sporește starea de alertă și vigilența în timpul zilei și vă ajută să dormiți mai bine noaptea.
- Evitați lumina puternică seara. Aceasta include lumina albastră de la telefoanele mobile, tablete și alte dispozitive electronice. Lumina albastră poate întârzia eliberarea hormonului somnului, melatonina, și ne poate decala ceasul intern la o oră mai târzie. Un mediu întunecat este cel mai bun la culcare.
- Mențineți un regim alimentar regulat. Mâncarea poate contribui, de asemenea, la sincronizarea ceasului corporal. Cercetările au arătat că expunerea la lumină și mâncatul la momentul potrivit pot ajuta ceasul principal și cel periferic să se miște cu aceeași viteză. Pri urmare, respectați orele de masă și evitați mesele târzii.