„Trebuie să ai noroc ca să găsești gazdă”. Cum au evoluat prețurile chiriilor după ce peste 300 de mii de refugiați ucraineni au venit în R. Moldova
În timp ce unii cetățenii moldoveni s-au oferit să-i primească gratis în casele și familiile lor pe cetățenii ucraineni care au fugit de războiul declanșat de Rusia, alții au văzut în acest război ocazia să facă profit, apelând la „creșterea cererii” drept argument al scumpirii chiriilor apartamentelor.
Pentru a informa despre costul mediu al chiriei în R.Moldova, cea mare mare platformă de anunțuri din țară a venit cu o precizare, menționând că prețul mediu, până la declanșarea războiului, era de 285 de euro pentru o lună. Acum, la aproximativ trei săptămâni de la izbucnirea războiului în țara vecină, prețul celor mai multe apartamente care sunt oferite spre închiriere în Chișinău, pentru o perioadă de minim câteva luni, începe de la 300 de euro.
Agenții imobiliari atrag atenția la una din schimbările care au avut loc în ultimul timp pe piața imobiliară. Înainte de război, locuințele erau date în chirie pentru un termen îndelungat, de cele mai multe ori pentru minim un an. Acum, cele mai multe cereri de spațiu sunt pentru câteva zile sau săptămâni, termenul de închiriere devenind imprevizibil.
Ziarul de Gardă a contactat mai multe persoane care au postat online oferte de chirie, prima dată prezentându-ne drept un potențial chiraș din R.Moldova, iar a doua oară – un cetățean ucrainean.
„Eu scumpesc pentru că așa dictează piața…”
Un anunț din 17 februarie cu titlul „De la proprietar! Apartament pe termen scurt și mediu”, afișa pentru un apartament de 30 de metri pătrați, dintr-un bloc vechi, destinat să cazeze una-două persoane, situat în zona Gării, un preț de 30 de euro pentru 24 de ore, 120 de euro pentru o săptămână sau 250 de euro pentru o lună, plus achitarea facturilor.
Atunci când am luat legătura cu autoarea anunțului, aceasta a afirmat că apartamentul este ocupat, dar se va elibera în câteva zile, și ne-a zis să o contactăm atunci „dacă mai avem nevoie”. Dar prețul nu mai este același ca acum o lună. Pentru o ședere de o săptămână chiriașii ar trebui să plătească 150 de euro, iar pentru o lună – 350 de euro. Persoana, care se dă drept proprietara apartamentului, spune că anunțul e vechi. „Acum nici nu sunt apartamente, nu doar s-au scumpit. Nici chirii scumpe nu se găsesc. Ai noștri vor veni la Paști și nu vor avea unde sta. Au venit ucrainenii și au ocupat toate locurile. Eu scumpesc pentru că așa dictează piața, nu fac din capul eu. La mine chiar e ieftin”, concluzionează femeia. Aceleași poze sau descriere a apartamentului sunt utilizate la mai multe anunțuri, toate având conturi de autor și numere de contact diferite.
Atunci când ne-am prezentat drept o persoană din Ucraina care vrea să închirieze, aceasta a spus că apartamentul nu este disponibil, nu va fi degrabă și nici nu mai are alte apartamente de dat în chirie.
Un alt anunț, „Pe 3 ore – 250 lei, pe noapte – 500 lei, în centru, chirie 24/24”, este publicat de o agenție imobiliară. Pentru 24 de ore, chiriașii ar trebui să scoată din buzunar, pentru 45 de metri pătrați, 600 de lei sau circa 30 de euro. Dacă ar vrea să stea mai multe zile, prețul ar fi același, nu s-ar micșora odată cu creșterea numărului de zile închiriate, afirmă agentul imobiliar. Dacă acest apartament este închiriat constant, timp de o lună ar aduce beneficiarilor circa 900 de euro.
„Ne vom înțelege cât va costa…”
Într-un alt caz, într-un anunț pentru „Apartament cu 1 cameră, 50 m², Centru, Chișinău”, prețul pentru 24 de ore este de 700 de lei sau aproximativ 35 de euro. Situat într-un bloc vechi de pe strada Ismail, apartamentul este mobilat într-un stil sovietic, iar în descriere se menționează că ar avea „centrală termică, internet, lenjerie și prosoape mereu curate”.
Contactat prima dată, autorul anunțului a spus că locuința este ocupată în acea zi, pentru 24 de ore costă, de fapt, 800 de lei sau circa 40 de euro, iar dacă apartamentul ar fi închiriat pentru mai mult timp „poate fi făcută o reducere, ne înțelegem”. Totuși, nu are un tarif lunar, pentru că, spune el, ar fi prea scump și „nu v-ați permite”. Bărbatul afirmă că „prioritatea” sa sunt clienții care închiriază pentru mai multe zile, dar mai puțin de o lună.
Atunci când l-am contactat repetat, spunând că suntem cetățeni ucraineni, acesta a încercat să ne convingă că la acest preț nu am găsi o opțiune mai bună, iar dacă vrem o gazdă mai ieftină, condițiile de trai vor fi inferioare.
Dacă această locuință ar fi închiriată în mod continuu, timp de o lună, ar produce un venit de aproximativ 1200 de euro.
„Trebuie să fii foarte norocos pentru a găsi o chirie”
Este o criză pe piața imobiliară din R.Moldova, o criză a chiriilor, declară un reprezentant al unei companii imobiliare. Acesta spune că apartamentele mai ieftine au fost închiriate în primele zile ale fluxului de refugiați care au ajuns în R.Moldova. Imobilele sunt închiriate pe perioade nedeterminate. „Oferta pe piața este foarte limitată, practic e imposibil să găsești chirie, în mod deosebit cu condiții acceptabile. Unele persoane stau în rând pentru a se putea muta. Acum e foarte ușor pentru proprietarii imobilelor să facă un profit mai mare – dau în chirie pentru o perioadă scurtă la prețuri mari”, susține acesta.
Potrivit specialistului imobiliar, atunci când a izbucnit războiul în Ucraina, prețurile apartamentelor date în chirie a crescut cu minim 50%, iar în unele cazuri chiar cu până la 100%. Dacă anterior un apartament era oferit în mediu cu 300 de euro lunar, acum prețul este de circa 450 de euro. „Odată cu creșterea cererii a crescut și oferta. Până nu se va încheia războiul din Ucraina prețurile de pe piața imobiliară nu vor scădea”, mai spune agentul imobiliar.
Întrebat dacă piața locuințelor date în chirie ar putea reveni în viitor la situația de dinainte de război, agentul a susținut că prețurile nu vor mai reveni la nivelul anterior, vor fi mai mari cu 25-30% față de anul trecut, din cauză că a crescut, în ultimul timp, prețul imobilelor. „Dacă chiria costa 250 de euro, chiar și atunci când cererea va reveni la media anterioară, acum va fi 300 de euro”, subliniază el. Există o cerere accentuată pentru toate tipurile de apartamente, nimeni nu mai stă să negocieze „pentru că știe că mâine va găsi alt client”. Deși unii refugiați își permit să plătească mai mult, „nici asta nu le garantează faptul că vor găsi apartamente disponibile. Trebuie să fii foarte norocos pentru a găsi o chirie”, susține agentul imobiliar.
Pe de altă parte, un alt agent imobiliar se arată convins că prețurile au „explodat” de la început, dar că atât oamenii din R.Moldova cât și cei veniți din Ucraina nu dețin astfel de sume alocate pentru chirii, iar prețurile vor descrește, la fel cum au crescut. „Acum, cei care caută chirie au nevoie pentru o perioadă scurtă, iar creșterea prețurilor este o practică normală. Totuși, oamenii nu au cum plăti o mie de euro pentru un apartament care costă trei sute”. Potrivit agentului imobiliar, odată cu crearea mai multor coridoare verzi, pentru tranzitul R. Moldova a cetățenilor ucraineni, situația în sectorul imobiliar a început să se decongestioneze. Acesta mai spune că piața vânzărilor de imobile este blocată, la fel ca în pandemie, iar numărul de tranzacții s-a micșorat.
Refugiații ucraineni, singuri în fața pieței chiriilor
Coordonatoarea grupului de voluntari din cadrul grupului de lucru „Moldova pentru Pace” de la MAI responsabili de cazarea refugiaților în comunități, Ana Popa, spune că în ultimele zile a descrescut volumul de persoane care au nevoie de adăpost, dar se atestă un număr mai mare de refugiați care își doresc să se relocheze, căutând ajutor pentru a-și găsi chirie temporară. Totuși, voluntarii nu pot ajuta refugiații în astfel de cazuri, pentru că criteriile de alegere a unei locuințe, pentru care ar urma să plătească, sunt mult mai subiective. Astfel, cei care aleg să-și caute un apartament, sunt redirecționați spre site-urile de anunțuri, unde trebuie să hotărască singuri dacă își permit sau nu, concluzionează Ana.
Potrivit datelor oferite de Ministerul Afacerilor Interne, în perioada 24 februarie – 18 martie, în R.Moldova au intrat circa 322 de mii de cetățeni ucraineni și peste 33 de mii de cetățeni al altor state. În total, pe teritoriul național sunt 103.720 cetățeni străini, dintre care 49.601 sunt minori. Totodată, Biroul migrație și azil a înregistrat peste 5 mii de cereri de azil.
Oxana Roșca, Școala de Jurnalism, stagiară ZdG