Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Transmisă de la grupul Plahotniuc…

„Transmisă de la grupul Plahotniuc către grupul Șor”: Compania care deține posturile CANAL 5 și Maestro FM a rămas fără drept de activitate

Colaj ZdG

Autoritățile susțin că gestiunea companiei SRL „Media Content Distribution”, care deține postul de televiziune CANAL 5 și postul de radio Maestro FM, ar fi fost transmisă „de la grupul Plahotniuc către grupul Şor”, beneficiarul efectiv real fiind „camuflat”.

Astfel, activitatea companiei SRL „Media Content Distribution” a fost suspendată de Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, potrivit unei decizii emise la 4 septembrie.

Conform documentului, decizia de suspendarea a fost luată după ce în luna martie activitatea companiei a fost sistată temporar ca măsură preventivă „în urma constatării unor bănuieli privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului”.

Consiliul a decis suspendarea definitivă a activității companiei în domeniul TV și radio, din cauza nerespectării cerințelor de transparență.

Compania și-a schimbat, în primăvara anului 2024, administratorul și fondatorul.

Potrivit membrilor Consiliului, unul dintre administratorii companiei, Golban Cătălin, a prezentat doar două conturi bancare dintre cele 19 deţinute.

Totodată, pentru unicul beneficiar efectiv declarat, Lients Vitalii, compania a menţionat că acesta nu deține conturi bancare în R. Moldova şi nici în Ucraina, „fapt remarcat ca fiind straniu şi denotă caracterul fictiv al tranzacţiei de înstrăinare a companiei, drept scop fiind camuflarea beneficiarului efectiv real, potrivit declarației Consiliului.

Totodată, conform Consiliului, datele prezentate în cadrul şedinţei indică asupra transmiterii gestiunii companiei de la grupul Plahotniuc către grupul Şor”.

„În lipsa altor completări, s-a propus şi aprobat decizia de refuz a aprobării prealabile pentru investiţiile de importanţă pentru securitatea statului, cu retragerea actelor permisive pentru domeniul de activitate prevăzut de art. 4 lit.m) din Legea 174/2021 – emisiile de televiziune/serviciile audiovizuale; şi/sau înstrăinarea acţiunilor/părţilor social deţinute în termen de 60 de zile de la data notificării, cu aplicarea clauzei de schimbare a controlului pentru S.R.L. MEDIA CONTENT DISTRIBUTION”, se arată în declarația emisă de Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională.

Decizia poate fi contestată în instanță.

Anterior, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution”, care stă în spatele posturilor de TV și radio Canal 5 și Maestro FM.

Atunci, directorul Serviciului de Informații și Securitate a adus la cunoștința membrilor Consiliului despre identificarea legăturilor de afiliere a companiei SRL „MEDIA CONTENT DISTRIBUTION” cu grupul Plahotniuc/Șor. Datele serviciului au relevat că că beneficiarii efectivi ai CANAL 5 sunt Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor din următoarele considerente:

  • Politica editorială și conținutul media a posturilor de televiziune „ORIZONT TV”, „PRIME TV” și „PUBLIKA TV”, ale căror licențe de emisie au fost suspendate prin Decizia Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională din 27 decembrie 2023, au migrat către postul de televiziune „CANAL 5″;
  • Adresa redacțională și a administratorului postului de televiziune „CANAL 5″ se află pe str. Ghioceilor 1, find identică cu adresele „CANAL 2″, „CANAL 3″, „PRIME” și „PUBLIKA TV”;
  • Numărul de telefon al administratorului, plasat n Registrul furnizorilor de servici media de televiziune al Consiliului Audiovizualului, este identic cu numărul de contact al administratorului „CANAL 2” si „CANAL 3”.