Principală  —  IMPORTANTE   —   Traian Băsescu: am solicitat Moldovei…

Traian Băsescu: am solicitat Moldovei de 20 de ani să renunțe la neutralitate și să ceară oficial aderarea la NATO

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat într-un interviu pentru Digi24 că România nu poate ajuta R. Moldova cu trupe dacă nu renunță la statutul de neutralitate. Deși R. Moldova este un stat neutru, se confruntă cu un război hibrid al Rusiei împotriva conducerii de la Chișinău, scrie sursa citată.

„Am semnat niște tratate. R. Moldova nu-i obligată de nimeni să se declare stat neutru. R. Moldova poate să-și modifice constituția. Dacă vor să scrie în constituție că sunt stat neutru, trebuie să știe că România nu-i poate ajuta cu trupe”, a declarat pentru Digi24 fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Fostul președinte a explicat de ce România nu poate trimite trupe pe teritoriul R. Moldova: „Putem să-i ajutăm cu muniții, cu material militar. Dar în niciun caz România nu poate intra cu trupe pe teritoriul R. Moldova ca să o sprijine, pentru există Tratatul Atlanticului de Nord”. 

Băsescu a spus că a solicitat Moldovei „de 20 de ani” să renunțe la neutralitate și să ceară oficial aderarea la NATO.  O altă soluție propusă de Băsescu este „unirea cu România. Și ar fi bine mersi în NATO și în Uniunea Europeană, cu toate avantajele și dezavantajele”.  La finalul lunii mai, R. Moldova a semnat un Parteneriat de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană, fiind prima țară care beneficiază de un astfel de acord.