Principală  —  IMPORTANTE   —   Totalizarea perioadelor de contribuții pentru…

Totalizarea perioadelor de contribuții pentru anii de muncă realizați de cetățenii moldoveni în Moldova și Italia, discutată de ambele țări

Imagine simbol

Echipele de negociatori ale Acordului bilateral de securitate socială din R. Moldova și Italia s-au reunit astăzi într-o videoconferință, pentru a avansa discuțiile pe marginea completării Acordului. Oficialii au discutat includerea în acord a unei prevederi privind totalizarea perioadelor de contribuții pentru anii de muncă realizați de cetățenii moldoveni în Moldova și Italia, anunță Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Aceasta ar permite ca la stabilirea pensiei sau a altor prestații, anii de muncă realizați în Moldova și Italia să fie recunoscuți și agregați, indiferent de țara în care s-a lucrat. Astfel, cetățenii ar putea beneficia de pensii de limită de vârstă, pensii de dizabilitate, indemnizații de invaliditate și pensii de urmaș, luând în considerare perioadele lucrate în ambele state.

Secretara de stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder, a mulțumit oficialilor italieni pentru sprijinul acordat în acest demers, menționând: „Deschiderea pe care a manifestat-o partea italiană de a avansa rapid pe acest subiect este una care ne bucură foarte mult, deoarece actualizarea acestui acord ar putea aduce beneficii importante pentru diaspora noastră din Italia. Ne dorim ca să le oferim cetățenilor moldoveni un viitor mai stabil, prin facilitarea accesului la pensii și prestații sociale”.

Evenimentul, organizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Moldova, în colaborare cu Ministerul Muncii și Politicilor Sociale din Italia, vizează implementarea angajamentelor asumate prin Declarația de Intenție semnată la Roma, pe 26 septembrie 2024 de către ministrul muncii și protecției sociale din Moldova, Alexei Buzu, și omoloaga sa italiană, Marina Elvira Calderone.