Principală  —  RECOMANDAT   —   Tot ce trebuie să știi…

Tot ce trebuie să știi despre Programul „Prima Casă Plus”: ce aduce nou și ce rămâne neschimbat

Guvernul Republicii Moldova a anunțat lansarea programului „Prima Casă Plus”, care vine cu modificări și completări la programele anterioare „Prima Casă”. Obiectivele urmărite prin demararea programului sunt, potrivit autorităților, dinamizarea economiei – prin stimularea construcțiilor, creșterea cererii pentru locuințe, crearea de noi locuri de muncă, dar și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru familii. În plus, autoritățile vizează sporirea transparenței și corectitudinii tranzacțiilor imobiliare.

Programul „Prima Casă Plus” va fi disponibil pentru cetățeni începând cu luna iulie 2024, iar până atunci, Guvernul va finaliza procesele necesare pentru a simplifica procedurile de accesare.

Programul „Prima Casă Plus”: ce va fi NOU

Programul „Prima Casă Plus” vine cu o serie de noutăți, și anume:

  • se extinde lista de beneficiari, fiind incluse mai multe categorii de specialiști care nu au statut de angajați – așa-numitele profesii libere, cum ar fi cele de avocat, executor judecătoresc, mediator, taximetrist, artist etc.;
  • crește plafonul maxim pentru prețul locuinței – de la 1 milion la 2,5 milioane de lei;
  • se extinde perioada de creditare – de la 25 la 30 de ani, cu alte cuvinte, banii pot fi luați pe o perioadă mai lungă de timp;
  • este majorată cota de garantare din partea statului pentru locuințele din afara municipiului Chișinău – de la 50% la 70% din soldul creditului. Pentru locuințele din municipiul Chișinău garanția rămâne la nivelul de 50%, iar pentru locuințele din municipiul Chișinău date în exploatare cu cel mult 10 ani în urmă, garanția este majorată la 65%.

Facilități pentru beneficiarii actuali:

  • dreptul de a-și schimba banca creditoare în cazul unor condiții mai avantajoase;
  • beneficiarii care dețin locuințe sub 50 de metri pătrați și vor o locuință mai mare vor putea aplica repetat la Prima Casă Plus;
  • un șir de proceduri vor fi simplificate în beneficiul cetățenilor prin digitalizarea proceselor și eliminarea unor certificate eliberate de Agenția Servicii Publice  (ASP),  cum ar fi certificatul privind locuințele deținute în proprietate.

Etapele pe care trebuie să le parcurgi pentru a beneficia de Programul „Prima Casă”:

  1. Informează-te cu privire la condițiile Programului pe site-ul primacasa.gov.md sau telefonând la Linia Verde „Prima Casă”: +(373) 22 22 60 65 sau 022 22 60 53.
  2. Alege locuința pe care ți-o dorești, în funcție de condițiile Programului.
  3. Mergi la una dintre băncile participante la Program, unde vei primi lista actelor necesare pentru solicitarea creditului.
  4. Depune cererea de credit și de acordare a garanției de stat împreună cu pachetul de acte solicitat de bancă.
  5. Depune contribuția proprie de minimum 5% (mărimea contribuției proprii diferă în funcție de banca creditoare).
  6. Mergi la notar pentru a semna cu vânzătorul contractul de vânzare-cumpărare și împreună cu reprezentantul băncii – contractul de ipotecă.
  7. Mergi la ASP pentru a înregistra cele două contracte.
  8. Prezintă ulterior la bancă contractele înregistrate.
  9. Primește creditul solicitat și transferă banii vânzătorului.
  10. Te poți muta în Prima ta Casă.

Cine poate fi beneficiar?

Beneficiar al programului poate fi orice cetățean al Republicii Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani la momentul solicitării creditului ipotecar. Solicitantul de credit trebuie să fie angajat oficial în câmpul muncii, în sectorul public sau privat din Republica Moldova ori să fie specialist care nu are statut de angajat – reprezentant al așa-numitelor profesii libere cum ar fi cele de avocat, executor judecătoresc, mediator, taximetrist, artist etc – și, respectiv, să dispună de venituri din surse oficiale. 

Veniturile oficiale salariale nete ale beneficiarului și/sau ale familiei acestuia trebuie să fie de două ori mai mari decât rata lunară a creditului (rata lunară, dobânda și comisionul de garantare). Sunt acceptate și veniturile salariale ale unei rude de gradul I a beneficiarului și/sau ale soțului/soției acesteia.

Beneficiarul poate deţine un bun imobil în proprietate, însă suprafaţa acestuia nu trebuie să depăşească suprafaţa imobilului procurat în cadrul programului.

Condiții de creditare

Sunt acceptate pentru finanțare doar locuințele finisate, date în exploatare și înregistrate în Registrul bunurilor imobile al Î.P. „Agenția Servicii Publice” până în momentul depunerii cererii de creditare.

Creditul va fi rambursat în întregime până în momentul expirării contractului de credit, existând posibilitatea achitării anticipate. În acest caz, banca nu va percepe taxe, comisioane sau dobânzi suplimentare. Nu se percep comisioane de rambursare anticipată.

Beneficiarul poate îndeplini și alte condiții specifice prevăzute de normele interne de creditare ale băncii participante la Program.

Obținerea creditului

Pentru a beneficia de programul de stat „Prima Casă”, persoanele trebuie să se adreseze la una dintre cele șase bănci participante: Moldindconbank, Victoriabank, OTPBank, MAIB, EximBank și Energbank.

Costurile Creditului

Calculatoarele de credite „Prima Casă” pot fi accesate pe paginile web ale băncilor participante. Iată câteva exemple de calcul:

Exemplul 1: Decideți să luați un credit „Prima Casă” în mărime de 300 de mii de lei la banca X, care oferă o rată a dobânzii de 7.38% standard, pe o perioadă de 8 ani. Veți achita lunar 4 210,70 de lei, iar suma totală pe care o veți restitui băncii va fi de 404 435,12 lei. Dobânda anuală efectivă (*DAE) va fi de 8.20%.

Exemplul 2: Decideți să luați un credit „Prima Casă” în mărime de 950 000 de lei la banca Y, care oferă o rată a dobânzii de 7.38% standard, pe o perioadă de 25 de ani. Veți achita lunar 7 202, 47 de lei, iar suma totală pe care o veți restitui băncii va fi de 2 170 002.50 de lei. Dobânda anuală efectivă (DAE) va fi de 8.16%.

*DAE, dobânda anuală efectivă, include toate costurile creditului. Nu trebuie să confundăm DAE cu rata dobânzii, deoarece ele au roluri diferite în contextul creditelor bancare și împrumuturilor nebancare. Rata dobânzii este folosită la calcularea dobânzii, în timp ce DAE este un indicator care exprimă în formă procentuală costul total al creditului.

Ce reprezintă garanția de stat

Dacă beneficiarul creditului intră în incapacitate de plată a acestuia, va fi activată garanția de stat. În cazul dat, garanția de stat nu este altceva decât un angajament asumat de stat (reprezentat de Ministerul Finanțelor) de a plăti la scadență obligațiile neonorate de clientul programului „Prima Casă”. Ulterior, sumele achitate de stat vor fi recuperate în urma vânzării imobilului care a fost procurat în cadrul programului, iar în caz de insuficiență – prin decizia Ministerului Finanțelor, cu titlu de document executoriu.

Numărul beneficiarilor programului „Prima Casă” (2018-2023)

Din 2018, când a fost lansat și până în prezent, programul „Prima Casă” a facilitat achiziționarea a peste 8 mii de locuințe, în valoare totală de 4,5 miliarde de lei. Pe parcursul anului 2023, cele șase bănci comerciale participante au oferit credite garantate de stat în valoare de 16,4 milioane de lei. În aceeași perioadă, beneficiarii au rambursat credite garantate în sumă de 167,4 milioane de lei. Totodată, în anul 2023 au fost activate și executate din contul bugetului de stat opt garanții în sumă totală de 1,9 milioane de lei.