Tot ce trebuie să știi despre alegerile din SUA din 5 noiembrie 2024: care este sistemul electoral, cine sunt candidații și ce spun sondajele
În cadrul alegerilor prezidențiale din SUA din 5 noiembrie 2024, nord-americanii vor decide cine va fi cel de-al 47-lea președinte și cel de-al 50-lea vicepreședinte. Candidații și susținătorii lor descriu aceste alegeri ca fiind cele mai importante din viața lor, cu democrația și modul de viață american în joc.
În afară de președinte, alegătorii americani vor alege o mare parte dintre membrii Congresului, precum și unii guvernatori și aleși locali. Astfel, toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților sunt puse în joc, împreună cu 34 din cele 100 de locuri din Senat, care împreună vor decide componența celui de-al 119-lea Congres al SUA. Vor avea loc treisprezece guvernări de stat și teritoriale și numeroase alte alegeri locale și de stat.
Cum se votează
Unele state oferă o versiune a votului anticipat numită „vot prin corespondență în persoană”, în cadrul căreia un alegător poate obține și depune un buletin de vot prin corespondență în persoană la o secție de votare înainte de ziua alegerilor. Majoritatea statelor oferă o anumită formă de vot prin corespondență, în care alegătorul solicită un buletin de vot în avans și îl returnează prin poștă. Unele oferă alegătorilor opțiunea de a returna buletinele de vot prin corespondență la o cutie securizată. Opt state practică alegerile „all-mail”, în care toți alegătorii înregistrați primesc un buletin de vot prin poștă, indiferent dacă intenționează sau nu să îl folosească.
Cu excepția Alabama, Mississippi și New Hampshire, toate statele oferă alegătorilor posibilitatea de a vota personal la o secție de votare înainte de ziua alegerilor, conform Conferinței Naționale a Legislativelor de Stat, scrie The Guardian.
În ziua alegerilor, care anul acesta este 5 noiembrie, toți ceilalți merg la secțiile de votare pentru a vota.
În a 41-a zi după votul național, la 17 decembrie, va avea loc votul electoral – un proces prin care electorii sau reprezentanții din fiecare stat, în număr proporțional cu populația statului respectiv, își exprimă votul și stabilesc cine va fi președinte.
Fiecare stat primește un anumit număr de electori pe baza reprezentării sale în Congres. Există un total de 538 de electori selectați în funcție de politica fiecărui stat. Fiecare elector exprimă un vot în urma alegerilor generale, iar candidatul care obține mai mult de jumătate (270 de voturi) câștigă. Acest sistem de alegeri este motivul pentru care, în unele cazuri, candidatul care pierde votul național devine președinte.
La 6 ianuarie, noul Congres al SUA se reunește în sesiune comună pentru a număra voturile electorale sub președinția vicepreședintelui în exercițiu.
Când apar rezultatele alegerilor generale
Majoritatea statelor încep numărarea acestor buletine de vot în ziua alegerilor, iar unele cer oficialilor să aștepte până la închiderea secțiilor de votare pentru a începe numărarea.
Totuși, pe măsură ce data alegerilor se apropia, sondajele efectuate au arătat că diferența în ceea ce privește sprijinul acordat de alegători lui Trump și Harris devenea din ce în ce mai mică. Prin urmare, este foarte probabil ca avansul unui candidat față de celălalt în unele state să fie atât de mic încât să fie necesară renumărarea voturilor.
De asemenea, este posibil ca în unele state rezultatele să fie cunoscute mai târziu în acest an, din cauza unor modificări ale modului de desfășurare a votului, care au intra în vigoare în 2020.
Astfel, potrivit BBC, există posibilitatea atât că învingătorul să fie anunțat încă din noaptea de după ziua alegerilor sau în dimineața zilei de 6 noiembrie, cât sau câteva zile sau chiar săptămâni mai târziu.
Inaugurarea noului președinte va avea loc la 20 ianuarie 2025 în incinta Capitoliului.
Cine sunt candidații
Kamala Harris, 60 de ani, actualul vicepreședinte, a câștigat nominalizarea Partidului Democrat după ce Joe Biden și-a încheiat candidatura pentru realegere. Ea este fost senator, procuror general al Californiei și procuror în San Francisco și candidează să intre în istorie ca prima femeie și prima femeie de culoare aleasă președinte în cei 248 de ani de istorie a Americii.
Donald Trump, 78 de ani, candidatul republican, este la a treia candidatură consecutivă la Casa Albă. Omul de afaceri și starul de reality TV continuă să își repete afirmația falsă că democrații i-au furat alegerile din 2020. El este primul președinte care a fost pus sub acuzare de două ori și condamnat pentru o infracțiune. Trump este, de asemenea, cel mai în vârstă candidat al unui partid major din istorie și a supraviețuit în această vară la două tentative de asasinat.
Chase Oliver, 39 de ani, este candidatul puțin cunoscut al Partidului Libertarian. Oliver a candidat pentru un loc de senator în statul Georgia în 2022 și a obținut 2% din voturi. Partidul, care acordă prioritate guvernării reduse și libertăților individuale, obține de obicei 3% sau mai puțin din voturile naționale, dar membrii săi s-ar putea dovedi cruciali în statele în schimbare.
Jill Stein, 74 de ani, un medic care a candidat sub sigla Partidului Verde în 2016, candidează din nou în 2024. Ea și-a lansat actuala campanie acuzându-i pe democrați că și-au trădat promisiunile „pentru muncitori, tineri și climă din nou și din nou – în timp ce republicanii nici măcar nu fac astfel de promisiuni în primul rând”.
Cornel West, 71 de ani, candidează ca independent. Activistul politic, filosoful și academicianul face un efort pentru a atrage mai mulți alegători progresiști, cu înclinație democrată.
Ce spun sondajele
Cursa dintre cei doi candidați importanți este foarte strânsă, sondajele de opinie indicând o diferență minimă între Harris și Trump, notează G4Media. Anul acesta, analiștii consideră că scrutinul prezidențial va fi decis în final de șapte „state swing”, unde votul poate înclina până în ultimul moment către unul sau altul dintre candidați: Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin.