Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   TOP/ Cele mai citite reportaje…

TOP Cele mai citite reportaje ZdG din 2023: istoriile unor copii decedați, riscul unor oameni de a rămâne fără casă și costul ultimului drum în R. Moldova

În top-ul celor mai citite reportaje ZdG în 2023 este cazul decesului unui copil de trei ani a unui profesor american, detalii despre costul unei înmormântări, despre cum oamenii care au achitat apartamentul riscă să rămână fără bani, cronologia decesului unui copil de doi ani diagnosticat cu cancer și istoria unei bunici care la mai bine de patru ani de la decesul nepoatei sale încearcă să facă dreptate în cazul morții fetiței. 

În top-ul celor mai citite reportaje ZdG în 2023 este cazul unui copil de trei ani, fiul unui profesor american care preda limba engleză la o școală privată din Chișinău, care a decedat după ce a căzut de la etajul trei al unei încăperi a instituției. 

Băiatul a căzut de la geamul panoramic al clasei, în timp ce se juca împreună cu alți copii, iar părinții participau la o adunare a profesorilor cu directorul școlii. Deși tatăl băiatului acuză conducerea școlii, procurorii au deschis dosar penal pe numele lui, bănuindu-l de „lipsirea de viață din imprudență”, pentru că și-ar fi lăsat copilul nesupravegheat. Între timp, bărbatul a fost scos de sub urmărirea penală, dar spune că a rămas cu un gust amar despre felul în care se face justiție în R. Moldova. 

  1. Copilul de trei ani al unui profesor american de la o școală privată din Chișinău a decedat după ce a căzut de la geamul panoramic al unei clase. „Spre șocul meu, am fost declarat drept suspect în cazul decesului fiului meu” –  25223 vizualizări.

Pe locul doi s-a clasat istoria unei bunici care la mai bine de patru ani de la decesul nepoatei sale încearcă să facă dreptate în cazul morții fetiței și continuă să înfrunte concomitent sistemul medical și pe cel judiciar. „Sabinuța era ca un soare, un copil iubitor, deștept.” Așa o descrie Iulia Lis pe nepoata ei, Sabina Zagrencu, o copilă de 8 ani, internată la Spitalul Raional Rezina în data de 11 februarie 2019, cu diagnosticul intoxicație acută cu medicamente. Totuși, constatarea medicală primară s-a dovedit a fi greșită, iar la doar 20 de ore din momentul spitalizării, Sabina a decedat din cauza unui șoc endotoxic. 

  1. „În fiecare zi, dimineața și seara, sunt la cimitir.” Lupta unei bunici cu sistemul medical și cel judiciar, pentru a afla adevărul despre decesul nepoatei sale pe patul de spital – 19100 vizualizări.

Pe locul trei este reportajul despre costurile cu care se confruntă oamenii care și-au pierdut apropiații și trebuie să-i conducă pe ultimul drum. Toți oamenii cu care a discutat Ziarul de Gardă susțin că este foarte scump să petreci pe cineva în ultimul drum.  Statul oferă un ajutor de deces în valoare de 1 100 de lei rudelor apropiate ale decedatului sau persoanelor care pot confirma că au suportat cheltuielile ocazionate de deces. Însă suma minimă de care este nevoie pentru organizarea unei înmormântări este de aproximativ 10 mii de lei, aici fiind incluse doar lucrurile necesare. 

  1. Costul morții în R. Moldova: „Un bătrân nu mănâncă și nu cumpără leacuri, dar strânge pentru înmormântări” – 16639 vizualizări.

Pe locul patru se clasează cazul mai multor proprietari de apartamente ce așteaptă de câțiva ani să li se permită accesul în bunurile procurate în blocul amplasat pe strada Nicolae Titulescu, 4a, din Chișinău, care urma să fie dat în exploatare încă în iunie 2020. La începutul anului 2020, blocul era aproape gata și unele familii și-au vândut locuințele existente pentru a achiziționa un apartament nou în acest complex.

  1. Au achitat apartamentul dar riscă să rămână fără bani și fără casă, după ce compania de construcții a intrat în proces de insolvabilitate – 13749 vizualizări.

Locul cinci în topul celor mai citite reportaje ale anului 2023 este istoria decesului lui Teo, un băiețel de doi ani. Bronșită, gastrită, otită, meningită – prin acest maraton de posibile diagnoze a trecut Teodor în ultimele sale două luni de viață… până a ajuns la diagnoza corectă – cancer. A fost operat de o tumoră pe creierul mic la Institutul Mamei și Copilului, dar după ce a ajuns la București pentru chimioterapie, părinților lui Teodor li s-ar fi spus că „medicii din R. Moldova doar au mângâiat tumoarea (n.r. tumora)”. Teodor a decedat la aproape o lună după operație, la vârsta de doi ani și două luni, iar de atunci părinții acestuia caută să afle cine se face vinovat de moartea sa. 

  1. Teo a trăit doi ani și două luni. Cronologia interacțiunii unei familii cu sistemele de sănătate din R. Moldova și România – 12373 vizualizări.

Vă mulțumim că ne-ați urmărit în 2023. Ziarul de Gardă vă dorește să ningă cu pace, sa ningă cu soare, cu sănătate, cu bucurii și cu împliniri. Anul 2024 să fie mai bun, mai generos, mai optimist. La mulți ani!