Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Tiraspolul RESPINGE mecanismele de depășire…

Tiraspolul RESPINGE mecanismele de depășire a crizei energetice propuse de Chișinău

Sursa: DW

Tiraspolul a respins mecanismele de depășire a crizei energetice din stânga Nistrului, propuse de autoritățile de la Chișinău. Anunțul a fost făcut de către Biroul politici de reintegrare, după o întrevedere între între cele două părți care a avut loc vineri, 17 ianuarie.

Ședința de lucru s-a desfășurat la inițiativa Chișinăului, la sediul din orașului Bender al Misiunii OSCE în R. Moldova, în format tehnic, la nivelul experților din sfera energetică de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Chișinăul a propus opțiuni viabile de depășire a crizei energetice curente, agrearea și punerea în aplicare a unor mecanisme alternative de furnizare a gazelor naturale în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, prin intermediul autorităților naționale abilitate și cu respectarea rigorilor normative în vigoare.

Cu regret, Tiraspolul s-a manifestat neconstructiv și prin interpretări eronate, demonstrând incapacitatea de a soluționa pozitiv probleme stringente, în interesele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, se arată în comunicatul Biroului politici de reintegrare.

Criza din regiunea transnistreană

Pe 1 ianuarie 2025, concernul Gazprom din Rusia a oprit livrările de gaz către Moldovagaz, care erau direcționate în totalitate în stânga Nistrului. Compania a invocat neachitarea unei pretinse datorii de 700 milioane de dolari, cea mai mare parte a căreia nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.

Din volumele de gaz rusesc erau acoperite necesitățile de consum ale locuitoriilor din regiunea transnistreană, iar la Centrala de la Cuciurgan se producea electricitate pentru ambele maluri ale Nistrului.

Autoritățile de la Chișinău acuză Moscova și Gazprom că au întrerupt livrările de gaz destinate regiunii transnistrene pentru a destabiliza Republica Moldova. La rândul lor, Tiraspolul și Moscova susțin că Chișinăul și Kievul sunt responsabili de criza energetică.

După ce a refuzat, în plină criză energetică, ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat miercuri, 15 ianuarie, că „problema reluării livrărilor de gaze naturale” către regiunea transnistreană „a fost soluționată”. Anunțul vine a doua zi după ce pretinsul lider de la Tiraspol a revenit dintr-o vizită efectuată în Federația Rusă.

Ulterior, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că Gazpromul va livra gaze naturale într-o cantitate mai mică malului stâng al Nistrului, iar aceasta va fi „insuficientă” pentru ca malul drept să aibă acces la energie mai ieftină. 

Cetățenii din regiunea transnistreană ar fi „folosiți ca scut uman pentru regimul separatist, care servește interese străine, străine chiar și lor, celor care nu sunt decât instrumente ieftine în atingerea unor obiective geopolitice”. A spus-o viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, într-o conferință de presă susținută vineri, 17 ianuarie, despre procesul de reintegrare și măsurile executivului în acest domeniu. În plus, acesta a acuzat Tiraspolul că ar avea „o atitudine genocidară”.

Viceprim-ministrul pentru reintegrare a menționat că, porin deciziile Comisiei de Situații Excepționale, au fost alocate ajutoare localităților Varnița, Copanca, primăriilor aflate pe platourile Cocieri și Coșnița și altor localități din Zona de Securitate. Acesta a mai amintit că pe parcursul anului trecut locuitorii din aceste sate au beneficiat de compensații în valoare de 131 de milioane de lei pentru gaz natural și energie electrică, despre care ZdG a scris în articolul „(Re)compensații de sute de milioane pentru zona de securitate sau de ce timp de 30 de ani satele din zona de securitate n-au fost conectate la rețeaua de gaze de pe malul drept”. Autoritățile spun că au aprobat resurse pentru a continua acest sprijin și în anul 2025, în volum de 138,2 milioane de lei.