Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Tiraspolul confirmă că ședința 1+1…

Tiraspolul confirmă că ședința 1+1 a fost compromisă din cauza refuzului delegației din stânga Nistrului de a se deplasa la Chișinău

Sursa foto: novosti pmr

Tiraspolul confirmă că ședința 1+1, programată pentru joi, 3 aprilie, a fost compromisă din cauza refuzului delegației din regiunea transnistreană de a se deplasa la Chișinău, la sediul Misiunii OSCE, conform propunerii Biroului Politici de Reintegrare, scrie Zona de Securitate.

Pretinsul minister de externe de la Tiraspol a adus drept argument pentru refuzul delegației din regiunea transnistreană faptul că ședințele din ultimii doi ani au avut loc în stânga Nistrului, chiar dacă formatul de întrevedere presupunea alternanța locațiilor – o dată la Chișinău, ulterior la Tiraspol sau Tighina, în oficiile deținute de Misiunea OSCE.

Biroul Politici de Reintegrare a remis anterior o declarație de presă în care relata „cu regret” că reuniunea în format 1+1 a fost din nou blocată de Tiraspol.

Potrivit autorităților de la Chișinău, în pofida faptului că Vitalii Ignatiev, reprezentantul politic al Tiraspolului, invocă „un număr mare de probleme care s-ar fi acumulat în ultimele câteva luni” pe agenda discuțiilor dintre cele două maluri ale Nistrului, tot acesta ar fi comunicat că respinge atât ideea unei reuniuni în sediul Misiunii OSCE de la Chișinău, cât și a unei videoconferințe, „insistând pe organizarea întrevederii la Bender”.

„Considerăm că această abordare, total contraproductivă, e o mărturie a faptului că Tiraspolul nu-și dorește restabilirea dialogului și soluționarea problemelor acumulate la masa de negocieri. Urmând o agendă dictată din exterior, care contravine intereselor cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, Tiraspolul caută să împingă dialogul în impas și să disemineze neîncredere în societate”, a punctat Biroul Politici de Reintegrare.

Ultima reuniune în formatul 1+1 a avut loc pe data de 17 mai 2024, la Tighina, însă negociatorii s-au întâlnit în noiembrie 2024 în cadrul formatului 5+2. Atunci, negociatorii au discutat plățile vamale pe care agenții economici din regiunea transnistreană le achită, de la începutul acestui an, în bugetul R. Moldova și necesitatea anulării taxelor și restricțiilor impuse fermierilor care au terenuri după traseul „Râbnița-Tiraspol”, precum și subiectul școlilor cu predare în limba română.