Principală  —  IMPORTANTE   —   Tiraspolul a blocat reuniunea inițiată…

Tiraspolul a blocat reuniunea inițiată de Chișinău. Părțile urmau să discute despre propunerea autorităților de acordare a ajutoarelor umanitare pentru locuitorii din stânga Nistrului

Biroul politici de reintegrare anunță joi, 16 ianuarie, printr-un comunicat, că Tiraspolul a respins propunerea de a organiza o reuniune a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și a Tiraspolului pentru a discuta formula de acordare a ajutoarelor umanitare locuitorilor din regiune și modul de cooperare dintre cele două maluri, pentru a depăși criza energetică.

Reuniunea, solicitată de Chișinău, urma să aibă loc vineri, ora 10:00. În cadrul acesteia, autoritățile de la Chișinău urmau să obțină un răspuns din partea Tiraspolului în legătură cu livrarea din Ucraina a cărbunelui pentru asigurarea activității Centralei Termoelectrice Moldovenești.

„Chișinăul, ținând cont de urgența subiectului, era dispus pentru întâlnire și mai devreme, pe parcursul acestei săptămâni. Chișinăul a dorit ca la această reuniune să obțină răspunsul Tiraspolului privind livrarea din Ucraina a cărbunelui pentru asigurarea activității Centralei Termoelectrice Moldovenești; determinarea necesităților stringente pentru spitale, instituții de învățământ, centre sociale; asigurarea accesului ambulanțelor de pe malul drept al Nistrului pentru a prelua din regiune pacienții în stare gravă; crearea unui grup ad-hoc pentru gestionarea situației de criză.

Ținând cont de faptul că Tiraspolul nu mai poate invoca niciun fel de pericole la Chișinău pentru reprezentanții delegației sale și având în vedere că începând cu anul 2023 toate reuniunile s-au desfășurat fie la Tiraspol, fie la Bender, fie în regim online, încălcându-se flagrant principiul alternanței locului de desfășurare a negocierilor în format 1+1, noi am propus fie organizarea acestei reuniuni la Chișinău, fie, în cazul în care delegația de la Tiraspol insistă că se simte în nesiguranță în capitala moldovenească, să avem o reuniune în format de videoconferință.

Reamintim că, din considerentul că toate reuniunile reprezentanților politici și ale grupurilor de lucru în format fizic din ultima vreme s-au desfășurat exclusiv în perimetrul necontrolat de autoritățile constituționale, accesul jurnaliștilor de pe malul drept a fost permanent îngrădit  (doar o singură jurnalistă a putut participa la două astfel de reuniuni). Spre regret, nici chiar misiunea OSCE n-a putut asigura accesului jurnaliștilor moldoveni la aceste evenimente, desfășurate în sediile din Bender și Tiraspol ale misiunii”, menționează reprezentanții Biroului.

Autoritățile de la Chișinău susțin că rămân în continuare deschise dialogului și gata să ajute cetățenii din perimetrul necontrolat de autoritățile constituționale: „Credem că, în circumstanțele actuale, chiar și o reuniune în format de videoconferință, ar fi un pas înainte: am reuși să deblocăm anumite procese care pot ajuta cetățenii aflați în dificultate”.

Locuitorii din regiunea transnistreană a R. Moldova au început anul în beznă și frig, după ce compania rusă Gazprom a întrerupt livrările de gaze naturale, începând cu 1 ianuarie 2025, încălcând-și astfel obligațiile contractuale. Lipsa gazului a dus și la o insuficiență a energiei electrice.

Conform jurnaliștilor de la Zona de Securitate.md, în lipsa energiei, majoritatea întreprinderilor din regiunea transnistreană și-au suspendat activitatea, iar mii de oameni au rămas temporar fără serviciu. Autoritățile de la Chișinău susțin că au propus în repetate rânduri ajutor pentru locuitorii din stânga Nistrului, însă pretinsele autorități de la Tiraspol l-au refuzat.

În plină criză energetică, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a zburat la Moscova, scrie Zona de Securitate. Informația a fost confirmată chiar de șefa statului Maia Sandu marți, 14 ianuarie. Sursele Ziarului de Gardă menționează că Vadim Krasnoselski a prezentat, la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), pașaportul rusesc.

Mai exact, Vadim Krasnoselski a fost într-o vizită în Federația Rusă în perioada 10-14 ianuarie. Sursele ZdG susțin că acesta a zburat prin Istanbul, iar la AIC a prezentat cetățenia Rusiei. Zona de Securitate a scris că Vadim Krasnoselski nu deține cetățenia R. Moldova sau permis de ședere în țara noastră, „astfel deplasarea acestuia, ieșirea și întoarcerea în țară este posibilă prin decizie politică, fără temei legal”.

Miercuri, 15 ianuarie, Krasnoselski a anunțat că „problema reluării livrărilor de gaze naturale” către regiunea transnistreană „a fost soluționată”. Ulterior, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că Gazpromul va livra gaze naturale într-o cantitate mai mică malului stâng al Nistrului, iar aceasta va fi insuficientă pentru ca malul drept să aibă acces la energie mai ieftină.