Tinerii vor fi obligați să dețină semnătura digitală pentru admiterea la universitățile din R.Moldova
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat că, în anul 2025, autentificarea pe platforma eadmitere.gov.md, va avea loc exclusiv prin MPass. În context, în perioada februarie – mai 2025, va fi organizată o campanie de informare pentru 20 de mii de tineri din 305 licee și 49 de colegii, dar și din centrele de excelență din țară. Semnătura electronică va fi oferită gratuit tinerilor la nivelul instituției de învățământ.
Absolvenții de licee și colegii care vor dori să depună online actele de admitere la facultate vor trebui să dețină în mod obligatoriu semnătura electronică. Aceasta va fi oferită gratuit tinerilor, la nivelul instituției de învățământ, în cadrul unei campanii lansate astăzi de Ministerul Educației și Cercetării, potrivit MOLDPRES.
Astfel, absolvenții de licee și colegii vor obține semnătura electronică în mod organizat, la nivel de instituție școlară. În acest sens, reprezentanții a două companii de telefonie mobilă vor vizita liceele și colegiile din țară pentru oferirea gratuită a semnăturii fiecărui absolvent.
„Avem 305 licee și 49 de colegii și centre de excelență unde vom merge fizic și vom oferi elevilor posibilitatea de a-și perfecta semnătura electronică, fără ca să fie necesar să se deplaseze undeva. În plus, le vom explica cum poate fi utilizat sistemul de eAdmitere. Deci venim în întâmpinarea lor, oferindu-le acces în instituție la acest serviciu”, a afirmat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, la o conferință de presă.
Însă, dacă în 2024 accesul pe platforma de admitere online putea fi asigurat prin adresa de email sau număr de telefon, atunci în 2025 va fi nevoie obligatoriu de deținerea semnăturii electronice.
Ministrul Dan Perciun a mai anunțat că din 31 martie 2025, Agenția Servicii Publice va elibera un nou tip de act de identitate care va avea semnătura electronică încorporată.
„Asta este o altă oportunitate pentru tinerii care nu au încă buletin sau care vor să și-l schimbe. Ei nu vor mai avea nevoie de semnătură electronică, ci vor putea să utilizeze buletinul lor de model nou, care va avea semnătura disponibilă”, a explicat Dan Perciun.
Absolvenții care din anumite motive nu vor fi la ore în ziua în care vor fi oferite semnăturile electronice sau nu vor găsi imp să meargă să-și perfecteze semnătura, vor avea posibilitatea să vină fizic în continuare la universitate pentru a depune dosarul de admitere.
„Într-o lume tot mai digitalizată, semnătura electronică devine indispensabilă. Tinerii care împlinesc 18 ani pot obține rapid o semnătură electronică și beneficia de numeroase avantaje: acces la voucherul cultural, acte digitale și alte servicii prin aplicația EVO. Îndemnăm toți cetățenii care au semnătura electronică să-și descarce și aplicația guvernamentală EVOSign, care oferă o soluție simplă și gratuită pentru accesarea și autentificarea în peste 190 de platforme digitale. AGE lucrează deja la următoarea versiune a EVOSign, care va funcționa ca o semnătură electronică completă, nu doar ca un instrument de autentificare”, a declarat Nicoleta Colomeeț, directoarea Agenției de Guvernare Electronică.
Ce poți face cu semnătura electronică și ce avantaje oferă?
- Tinerii de 18 ani pot valorifica Voucher-ul Cultural;
- Te autentifici în aplicația EVO și ai actele digitale mereu la îndemână, în telefon;
- Semnezi documente și verifici semnătura digitală, online – msign.gov.md ;
- Accesezi aproape 300 de servicii publice online pe Portalul Serviciilor Publice – servicii.gov.md;
- Accesezi cabinetul personal –mcabinet.gov.md.