Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum să ne pregătim din…

Cum să ne pregătim din timp de pensie și de ce depinde mărimea ei. Sfaturile Băncii Naționale

Sursa foto: colaj ZdG

Pentru multe persoane aflate la pensie, principalul venit îl reprezintă pensia de stat. Pensia acordată de sistemul public este un drept și are la bază plata contribuției de asigurări sociale conform stagiului de cotizare.

Astfel, mărimea pensiei depinde în mod direct de contribuțiile personale calculate și achitate din venitul asigurat. Venitul asigurat (salariul oficial) este venitul din care s-au plătit contribuții de asigurări sociale, prin urmare, un venit asigurat mai mare contribuie și la o pensie viitoare mai mare, informează Banca Națională a Moldovei (BNM).

BNM a publicat vineri, 16 august, un comunicat prin care explică de ce depinde mărimea pensiei în R. Moldova și de ce trebuie să avem un plan coerent de economisire.

Orice plată neoficială pentru remunerarea muncii făcută de un angajator către un angajat înseamnă că nu se plătesc următoarele impozite: contribuțiile de asigurări sociale de stat; prima de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozitul pe venit, atenționează reprezentanții BNM.

Sistemul public de pensii actual funcționează după principiul redistributiv, adică statul colectează contribuții sociale de pensii de la salariații de astăzi și le plătește imediat către pensionarii actuali. Banii pe care îi plătim în calitate de contribuabil la sistemul public de pensii nu se duc într-un cont personal, ci servesc la plata pensiilor celor care acum se află la pensie. În mod similar, pensia contribuabililor actuali va fi plătită ulterior de generația care vine din urmă. Chiar dacă Legea privind sistemul public de pensii garantează dreptul la pensie, nu este specificat expres cât de mare va fi aceasta și dacă va fi suficientă pentru a ne asigura nivelul de trai conform așteptărilor.

Deși pensia publică va fi o sursă de venit la bătrânețe, pentru siguranța și bunăstarea financiară, ar fi bine de luat în calcul și alte opțiuni care să ofere un venit adițional. Calitatea traiului pe care o putem avea după ce vom înceta să mai lucrăm va depinde și de rezervele suplimentare de care vom dispune. Astfel, conform BNM, pentru a ne pregăti de pensie sub aspect financiar, e bine să ne gândim la opțiunile următoare:

  • Crearea unui portofoliu de investiții – alegem să investim în diverse instrumente financiare cu scopul de a acumula resurse suplimentare pentru perioada în care nu vom mai fi activi din punct de vedere economic. Un asemenea portofoliu investițional ar trebui să includă plasamente diverse, cât mai sigure și mai prudente, respectiv să fie compus din instrumente financiare cu volatilitate scăzută și venituri certe.
  • Pensii private facultative – oferă, pe lângă pensia publică, oportunitatea de a contribui adițional (individual sau împreună cu angajatorul) la o pensie privată. Astfel, contribuind pe parcursul vieții economice active la un fond privat de pensii, începând cu vârsta de pensionare vom primi un venit suplimentar sub forma unei pensii private. Până va fi disponibilă această opțiune și în R. Moldova, persoanele care doresc să-și facă o pensie facultativă pot apela la fonduri străine, care permit contribuțiile nerezidenților.
  • Asigurare de viață cu acumulare de capital – reprezintă o metodă de protecție împotriva unor riscuri reale, care pot apărea pe parcursul vieții, precum și o posibilitate de acumulare a unor resurse financiare suplimentare. La modul practic, pe parcursul vieții economice active, facem periodic anumite contribuții, iar la sfârșitul duratei contractului, respectiv la atingerea vârstei de pensionare, asigurătorul plătește suma asigurată împreună cu profitul capitalizat sub forma unei îndemnizații. Acest tip de produs este oferit și în R. Moldova de unele companii de asigurări.

În situația în care nu avem timp, cunoștințe sau încredere pentru a lua anumite decizii cu privire la investițiile pe termen lung, BNM recomandă să apelăm la un consultant de investiții.

„Acesta este un participant profesionist pe piața de capital care furnizează servicii de consultanță în investiții. Serviciile de consultanță de investiții pot fi furnizate clienților doar de către persoanele juridice înscrise în Registrul Comisiei Naționale a Pieței Financiare – Lista persoanelor licențiate sau autorizate în conformitate cu Legea nr. 171/2012 privind piața de capital. Comisia Națională a Pieței Financiare reglementează și supraveghează serviciile respective, în scop de protecție a consumatorilor, pentru ca acestea să fie oferite de persoane competente și bine intenționate”, menționează BNM.