Principală  —  IMPORTANTE   —   THE INSIDER: Igor Gorgan, ex-șef…

THE INSIDER: Igor Gorgan, ex-șef al Statului Major al Armatei Naționale, informator GRU. „Trenuri cu combustibil merg de pe teritoriul Moldovei, din satul Etulia, până în localitatea ucraineană Reni”

Publicația The Insider scrie că a accesat corespondența Telegram a fostului șef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan cu curatorul său de la Serviciul de informații militare a Forțelor Armate a Federației Ruse (GRU), colonelul Alexei Makarov – Gorgan a raportat în mod regulat despre situația politică din Moldova și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armate. „Mesajerul moldovean” a funcționat în Statul Major până la sfârșitul anului 2021, până când președinta Maia Sandu l-a demis, scrie sursa citată.

Ancheta a fost realizată împreună cu publicația „Țara Mică”. Sursele citate scriu că în ajunul expulzării în masă a diplomaților spioni ruși din Moldova, în iulie 2023, a luat un loc de muncă la ONU. Folosind vechile sale legături în Ministerul Apărării al Moldovei, Gorgan rămâne un „informator important pentru GRU”.

„Mă pot întâlni cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să merg mai repede înainte!!! Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Și noi trebuie să facem această istorie!” – scrie în una din scrisorile generalului moldovean.

Judecând după aceste rapoarte, GRU a fost deosebit de interesat de ce arme cumpăra Kievul de la țările vecine, inclusiv Moldova. Generalul Gorgan raportează imediat:

 „Ukroboronexport ucrainean încearcă să cumpere din Moldova (sau să ia cu ajutorul „partenerilor”) 6 Mig-29, care se află în Mărculești. Ei insistă foarte tare… Deocamdată avioanele sunt pe loc. Vor să efectueze operațiunea printr-o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat.”

În aceeași zi, un alt mesaj: „Trenuri cu combustibil merg de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia, până în localitatea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea și stă nemișcat ziua pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale Ruse.” „Mulțumesc”, răspunde colonelul Makarov.

Investigația integrală o puteți citi la link-ul atașat.