Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   THE GUARDIAN/ „Rusia a anticipat…

THE GUARDIAN „Rusia a anticipat incursiunea din Kursk cu luni înainte”. Ucrainenii au intrat în posesia mai multor documente ale soldaților ruși, rămase în regiunile abandonate

Comandamentul militar rus a anticipat incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk și a făcut planuri pentru a o preveni înainte cu câteva luni, potrivit mai multor documente pe care armata ucraineană le-a confiscat de pe pozițiile rusești abandonate din regiune, scrie The Guardian.

Documentele, împărtășite cu The Guardian, dezvăluie îngrijorările Rusiei cu privire la intensificarea sinuciderii militarilor, după ce un soldat de pe front care ar fi fost într-o „stare prelungită de depresie din cauza serviciului său în armata rusă” s-ar fi sinucis, relatează The Guardian.

Comandanții unităților ar fi primit instrucțiuni pentru a se asigura că soldații consumă zilnic mass-media de stat rusă pentru a-și menține „starea psihologică echilibrată”.

The Guardian nu a putut verifica în mod independent autenticitatea documentelor, deși poartă semnele distinctive ale comunicațiilor autentice ale armatei ruse. La sfârșitul lunii august, The Guardian s-a întâlnit cu echipa ucraineană de operațiuni speciale.

„Documentele aparțin Ministerului de Interne rus, FSB și Armatei și au fot găsite în clădirile din regiunea Kursk”

Unele dintre documente sunt comenzi tipărite distribuite diferitelor unități, în timp ce altele sunt jurnale scrise de mână care înregistrează evenimente și preocupări în anumite poziții. Cele mai vechi înregistrări sunt datate la sfârșitul anului 2023, în timp ce cele mai recente documente ar fi fost scrise cu doar șase săptămâni înainte ca Ucraina să-și lanseze incursiunea în regiunea Kursk, pe 6 august.

Documentele provin în mare parte de la unități ale Regimentului 488 Pușcași Motorizați de Gardă al Rusiei, în special de la a doua companie a Batalionului 17, scrie The Guardian.

Incursiunea Ucrainei în Kursk i-a luat prin surprindere pe partenerii occidentali ai Kievului și pe mulți din elita ucraineană, deoarece planificarea a fost limitată la un număr foarte mic de oameni.

Dar documentele militare rusești conțin luni de avertismente despre o posibilă incursiune în zonă și o încercare de a ocupa Suja, un oraș de 5 000 de locuitori care se află acum sub ocupație ucraineană de mai bine de o lună.

O înregistrare din 4 ianuarie a vorbit despre „potențialul unei străpungeri la granița de stat”

Pe 19 februarie, comandanții unităților ar fi fost avertizați cu privire la planurile ucrainene de „strămutare rapidă din regiunea Sumî pe teritoriul rusesc”

La mijlocul lunii martie, unitățile de la graniță au primit ordin să întărească liniile defensive și să „organizeze exerciții suplimentare pentru conducerea unităților și a punctelor forte privind organizarea adecvată a apărării” în pregătirea unui atac transfrontalier ucrainean.

La mijlocul lunii iunie, a existat un avertisment mai specific cu privire la planurile ucrainene „în direcția Iunakivka-Suja, cu scopul de a lua Suja sub control”, ceea ce s-a întâmplat, într-adevăr, în august.

A existat, de asemenea, o predicție că Ucraina va încerca să distrugă un pod peste râul Seim pentru a perturba liniile de aprovizionare rusești din regiune, ceea ce s-a și întâmplat ulterior.

După atacul ucrainean de pe 6 august, mulți soldați ruși și-au abandonat pozițiile și, într-o săptămână, Ucraina a preluat controlul deplin asupra Sujei.

„Au fugit fără să-și evacueze sau să-și distrugă documentele”, a spus un membru al echipei de operațiuni speciale care a confiscat dosarele, scrie The Guardian.

În timpul retragerii haotice a Moscovei, forțele ucrainene ar fi capturat sute de soldați ruși, dintre care mulți recruți.

The Guardian scrie că în documente ar mai fi trecută și o analiză privind sinuciderile, care arată „că problema militarilor care mor ca urmare a incidentelor suicidale rămâne tensionată”.

Pentru a preveni alte astfel de incidente, comandanții unităților sunt instruiți să identifice soldații care „sunt nepregătiți mental să-și îndeplinească îndatoririle sau predispuși la comportament deviant și să organizeze realocarea și transferul lor în unități medicale militare”.