Tentativă parlamentară: Servicii alternative de îngrijire a copiilor, oferite de angajatori salariaților
Părinții cu copii, care au vârsta până la 3 ani, ar putea reveni mai rapid la serviciu, având posibilitatea de a beneficia de servicii de îngrijire a copiilor, asigurate de angajator.
Membrii Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie au aprobat, în cadrul ședinței din 9 februarie, un raport la PROIECTUL de lege pentru modificarea unor acte normative.
Documentul prevede operarea modificărilor la Codul muncii și Codul educației al R.Moldova, prin includerea unor norme ce ar permite angajatorilor de a oferi salariaților servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta până la 3 ani.
Astfel, angajatorii vor putea oferi salariaților servicii alternative de îngrijire a copiilor, suplimentare celor oferite de către stat, cu suportarea cheltuielilor aferente din mijloacele proprii.
Potrivit autorilor, proiectul are menirea de a asigura un echilibru între necesitățile, drepturile și interesele salariaților cu copii, cu vârsta până la trei ani, și ale angajatorilor, dar și să asigure reconcilierea vieții profesionale cu cea de familie.
Proiectul urmează a fi examinat în plenul Parlamentului, în prima lectură.
În R. Moldova, potrivit legislației în vigoare, concediul pentru îngrijirea copilului se oferă unuia dintre părinți sau tutori. Cel mai frecvent acest concediu este solicitat de mame, deși, în ultimul timp, numeroși tătici aleg să profite de astfel de concedii pentru a fi alături de copii. De concediu pot beneficia persoanele angajate, dar și cele neangajate. Potrivit CNAS, în cazul lipsei bazei de calcul pentru stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani, cuantumul indemnizaţiei reprezintă cuantumul indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului în cazul persoanei asigurate (740 lei).