Teleradio-Moldova anunță că vrea punct de corespondenţi în stânga Nistrului după ce postul public a început să emită în regiune
Compania „Teleradio-Moldova”, care deține postul public de televiziune Moldova 1, anunță că va examina oportunitatea deschiderii unui punct de corespondenţi în stânga Nistrului, pentru a asigura „o reflectare echilibrată şi obiectivă a realităţilor din regiune”.
Teleradio-Moldova confirmă că deţine informaţii privind preluarea semnalului postului public de televiziune de către cel puţin doi distribuitori de servicii media (operatori de televiziune prin cablu) din regiunea de est a ţării și salută reluarea accesului populaţiei din regiunea transnistreană la programele „Moldova 1” după o absenţă de peste 30 de ani.
„„Teleradio-Moldova” a primit confirmări din surse multiple privind retransmiterea postului public pe reţelele de cablu, considerând acest fapt un pas important în beneficiul direct al cetăţenilor din regiune. Această evoluţie contribuie la fortificarea legăturilor dintre locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, facilitând accesul la informaţii veridice şi la o diversitate de conţinuturi media.
Postul public de televiziune „Moldova 1” va continua să asigure o ofertă editorială de calitate, respectând cele mai înalte standarde profesionale. Populaţia din regiunea transnistreană va avea acces la o sursă credibilă de informaţii, analize, programe culturale şi de divertisment, difuzate atât în limba română, cât şi în rusă, precum şi în alte limbi ale minorităţilor etnice.
Compania „Teleradio-Moldova” rămâne angajată în eforturile de extindere a ariei de acoperire pe întreg teritoriul Republicii Moldova şi va examina oportunitatea deschiderii unui punct de corespondenţi în stânga Nistrului, pentru a asigura o reflectare echilibrată şi obiectivă a realităţilor din regiune”, se spune într-un comunicat al Teleradio-Moldova.
Marți, 4 februarie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Roman Roșca, președintele Comisiei de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a țării, a anunțat, printr-o postare pe Facebook că postul Moldova 1 a început să fie difuzat în localitățile din stânga Nistrului. Ulterior, informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Vlad Țurcanu, directorul general al Companiei „Teleradio-Moldova”.
Jurnaliștii de la Zona de Securitate au contactat mai mulți locuitori ai regiunii transnistrene și au constatat că postul este disponibil pe butonul 30 pentru unele pachete de televiziune. În schimb, pentru utilizatorii conectați la serviciul smart TV local, Moldova 1 poate fi găsit pe poziția 47. Totuși, în cazul abonaților cu pachetul de bază, cel mai ieftin, canalul nu a fost încă inclus în grilă.
Odată cu Moldova 1, în lista de posturi a fost inclus și We Sport, un canal sportiv în limba română, emis tot de pe malul drept al Nistrului. Până în prezent, în stânga Nistrului nu exista niciun canal TV cu difuzare în limba română. Accesul la Moldova 1 și We Sport în grila acestui operator pune capăt unei izolări mediatice impuse timp de 30 de ani, perioadă în care televiziunea publică a R. Moldova, sau oricare alt post TV din dreapta Nistrului, a fost exclusă din spațiul informațional transnistrean. Până acum, singura modalitate prin care locuitorii regiunii puteau recepționa semnal TV sau radio de pe malul drept al Nistrului era prin antene de recepție analogice, o soluție limitată geografic și tehnologic, mai notează Zona de Securitate.
Unica companie care furnizează servicii de Internet și telefonie mobilă în regiunea transnistreană este „Interdnestrcom” (IDC). De altfel, aceasta își desfășoară activitatea fără a deține licență și autorizații eliberate de autoritățile constituționale ale R. Moldova, conform RISE Moldova. IDC face parte din holdingul Sheriff și este condusă de Serghei Ganja, ex-șef al Direcției de telecomunicații a regiunii transnistrene.
Moldova 1 a început să transmită programe în regiunea transnistreană la câteva zile după ce Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat un set de măsuri pentru valorificarea grantului de 30 milioane de euro, acordat de Uniunea Europeană, pentru sprijinirea ambelor maluri ale Nistrului „în fața șantajului energetic rusesc”. Conform unui comunicat al Guvernului, grantul este destinat asigurării cu gaze naturale a consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului până la data de 10 februarie, precum și achiziția și livrarea energiei electrice pentru consumatorii malului drept.