Principală  —  IMPORTANTE   —   Taxa pentru parcarea auto la…

Taxa pentru parcarea auto la Aeroportul Internațional Chișinău s-a dublat. Explicațiile administratorului

Prețul pentru o oră în parcarea auto a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) s-a dublat. Astfel, tariful a fost crescut de la 10 lei până la 20 de lei. Administratorul AIC, Constantin Vozian a venit cu explicații privind majorarea taxei. „Sunt deschis să argumentez fiecare acțiune ce ține de activitatea aeroportului.”

„În contextul valului de critici în spațiul public privind prețul parcării auto din Aeroportul Internațional Chișinău vin cu argumentele și clarificările de rigoare. În ultimii 30 de ani, veniturile aeroportului erau alcătuite după cum urmează 90-92% – tarife aeroportuare, și doar 8-10% venituri non-aeroportuare – parcare, Terminal VIP, locațiune, etc. Evident că cu o astfel de pondere a veniturilor din taxe aeroportuare, scăderea acestora, pentru a crea aeroportul atractiv pentru companii low-cost devine imposibil. Amintesc că din 1 iulie 2023 taxa de modernizare a fost redusă cu 50%, din 01.01.2024, taxa de modernizare va fi exclusă total, iar pe ultima fază de promovare este Incentive Policy care va crea posibilitatea de a avea reduceri chiar și de la taxele micșorate, de încă 50 %. Creăm condiții pentru low-cost. De asta are nevoie societatea și economia națională”, susține Vozian.

Administratorul AIC a menționat că înlocuirea echipamentului și sistemului vechi din parcare ar putea ajunge până la 300 de mii de euro. „Media Asociației Internaționale a Transportatorilor Aerieni (IATA) arată că în aeroporturile eficiente, coraportul între veniturile aeroportuare și cele non-aeroportuare este 75%/25%. Cum este posibil acest lucru? Simplu – tarife aeroportuare joase (pentru a favoriza low-costeri) și parcare scumpă, cafea scumpă, locațiuni de spații în terminal scumpe, apă potabilă scumpă și tot ce este în afară de zbor este scump. Dau asigurări – aceasta este unica practică internațională, profesionistă, care urmează să crească atractivitatea aeroportului pentru companii avia. Pe care toți ni le dorim – cetățenii, sfera afacerilor și nu în ultimul rând aeroportul. Sunt deschis să argumentez fiecare acțiune ce ține de activitatea aeroportului. Lucrăm onest și transparent, pentru că altfel nu avem șanse”, declară administratorul AIC.