Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Tarom a avut pierderi de…

Tarom a avut pierderi de aproximativ 2,5 milioane de euro, pe perioada protestului de luni al piloţilor, estimează Sindicatul Piloţilor. „Banii erau suficienți pentru a acoperi majorările salariale pe un an întreg”

Sursa: Wikipedia

Compania aeriană Tarom a înregistrat pierderi de aproximativ 2,5 milioane de euro, pe perioada protestului de luni, 8 iulie al piloţilor, acesta fiind un semnal de alarmă împotriva condiţiilor actuale de muncă şi managementului deficitar din companie, potrivit unui comunicat al Sindicatului Piloţilor de Linie din România (SPLR), transmite Agerpres, scrie G4Media

Ieri, 8 iulie, mai multe zboruri ale companiei de stat române Tarom, aflată în pierderi de 16 ani consecutivi, au fost anulate luni, după ce piloții au anunțat că ar fi bolnavi. Sindicatul nu a anunțat încă public un conflict de muncă, dar surse din interiorul companiei au declarat că e posibilă anunțarea unei greve. Protestul TAROM a dus la anularea cursei cu care miniștrii de Externe, Apărării și șeful Armatei române trebuiau să plece la summitul NATO de la Washingotn. Ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a dat un ultimatum conducerii companiei

„Astăzi, piloţii au tras un semnal puternic de alarmă, protestând împotriva condiţiilor actuale de muncă şi a managementului deficitar din companie. Această acţiune este un semnal de alarmă, având în vedere că numeroase aspecte critice, inclusiv cele legate de siguranţa pasagerilor, au fost ignorate prea mult timp. (…) Această întrerupere a activităţii, deşi necesară, este regretabilă pentru pasagerii noştri. Înţelegem inconvenienţele cauzate şi ne exprimăm regretul pentru disconfortul şi discontinuitatea pe care le resimt, acesta fiind şi unicul motiv pentru care demersurile noastre au apărut în al 12-lea ceas. Acţiunile noastre sunt motivate de dorinţa de a îmbunătăţi siguranţa şi calitatea serviciilor oferite, asigurând un mediu de lucru sigur şi demn pentru echipajul nostru”, se spune în comunicatul remis Agerpres.

Piloţii susţin că, în ciuda legislaţiei clare, inclusiv Legea 223 din România privind Alimentaţia de Întărire, TAROM continuă să neglijeze alimentaţia corespunzătoare pentru personalul navigant. 

„Această nerespectare a reglementărilor pune în pericol atât sănătatea noastră, cât şi siguranţa operaţiunilor de zbor. Considerăm că este de prisos să justificăm importanţa unei alimentaţii adecvate în acord cu legea în vigoare. Uniformele personalului navigant TAROM, vechi şi incomplete, nu respectă standardele de protecţie a muncii (Legea 319/2006 şi HG 355/2007). Aceasta afectează direct siguranţa personalului în timpul operaţiunilor şi compromite imaginea profesională a companiei. Siguranţa la bordul aeronavelor noastre depinde de echipamente corespunzătoare şi de condiţii de muncă adecvate, ceea ce în prezent nu este garantat”, afirmă aceştia.

În ceea ce priveşte remuneraţia, piloţii Tarom cât şi personalul tehnic se confruntă cu venituri şi beneficii cu mult sub media industriei, având salarii neindexate din 2008, potrivit comunicatului. Această situaţie a dus la pierderea personalului calificat, care migrează către companii ce oferă condiţii mai bune, scrie sursa citată.