Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Țările G7, UE și alte…

Țările G7, UE și alte peste 20 de state au adoptat o declarație privind asistența în reconstrucția Ucrainei, urmând să-i ofere acesteia o finanțare suplimentară de circa 50 de miliarde de dolari

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vorbește în timpul unui eveniment cu liderii G7 pentru a anunța o declarație comună de sprijin pentru Ucraina, în timp ce summitul NATO are loc la Vilnius, Lituania, 12 iulie 2023. Reuters/Kacper Pempel

Țările G7, UE și alte peste 20 de state au adoptat o declarație privind asistența în reconstrucția Ucrainei. În document, țările și-au reafirmat angajamentele existente de a sprijini economia Ucrainei și de a contribui la redresarea acesteia.

„Împreună cu partenerii internaționali, rămânem hotărâți să oferim sprijin militar, bugetar, umanitar și de reconstrucție Ucrainei și poporului său și suntem ferm hotărâți să ajutăm Ucraina să își îndeplinească nevoile urgente de finanțare pe termen scurt și să contribuim la redresarea și reconstrucția pe termen lung a Ucrainei”, se arată în declarația publicată pe pagina președinției ucrainene.

În document se mai arată că țările semnatare resping „orice noțiune falsă” conform căreia „timpul este de partea Rusiei sau că Rusia poate prevala provocând eșecul economic al Ucrainei”.

Astfel, statele semnatare reiterează despre faptul că responsabilitatea Rusiei în temeiul dreptului internațional de a plăti pentru daunele pe care le provoacă „este clară”.

„Reafirmăm că, în conformitate cu toate legile aplicabile și cu sistemele noastre juridice respective, activele suverane ale Rusiei din jurisdicțiile noastre vor rămâne imobilizate până când Rusia își va pune capăt agresiunii și va plăti pentru daunele pe care le-a cauzat Ucrainei”, afirmă țările semnatare.

Totodată, acestea se angajează, prin această declarație, să își folosească asistența economică pentru a se asigura că Ucraina menține stabilitatea macrofinanciară, pentru a repara și construi infrastructura critică, inclusiv în sectorul energetic, pentru a stimula creșterea economică, pentru a sprijini reziliența socială, precum și punerea în aplicare a reformelor prioritare.

De asemenea, țările semnatare subliniază că vor continua continua să ofere împrumuturi pentru accelerarea veniturilor extraordinare pentru Ucraina până la sfârșitul anului, pentru a pune la dispoziția Ucrainei o finanțare suplimentară de aproximativ 50 de miliarde de dolari.

În ceea ce o privește Ucraina, aceasta s-a angajat să pună în aplicare reformele sale economice, judiciare, anticorupție, guvernanță corporativă, apărare, administrație publică, gestionarea investițiilor publice și aplicarea legii. „Aceste reforme sunt necesare și vor fi vitale pentru a permite sprijinul pe termen lung pentru reconstrucția și redresarea Ucrainei”, se punctează în declarație.