Țările G7 și UE pregătesc sancțiuni împotriva băncilor care folosesc analogul rusesc al SWIFT
Țările G7 și Uniunea Europeană pregătesc sancțiuni împotriva băncilor care folosesc analogul rusesc al SWIFT ‒ Sistemul de mesagerie financiară al Băncii Rusiei, scrie agenția de știri Bloomberg, citată de Meduza. După cum notează agenția, discuțiile au loc în privat, înaintea reuniunii G7 din Italia, la care șefii de guvern ai statelor membre intenționează să convină asupra unui set de măsuri pentru „aplicarea mai eficientă a sancțiunilor” impuse împotriva Rusiei.
Potrivit surselor, noile restricții ar putea include băncile care folosesc Sistemul de mesagerie financiară al Băncii Rusiei pentru a eluda sancțiunile. La rândul său, Bloomberg notează că, din 2022 până în 2023, utilizarea sistemului rusesc a crescut de aproape trei ori. Sistemul de mesagerie financiară al Băncii Rusiei este utilizat de bănci străine din 20 de țări, inclusiv China, Belarus, Armenia, Tadjikistan și Kazahstan.
În luna mai, agenția a scris că UE ia în considerare interzicerea sistemului rusesc pe teritoriul său ca parte a celui de-al 14-lea pachet de sancțiuni. Cu toate acestea, sursele au declarat că mai multe țări din UE s-au opus acestei măsuri din cauza temerilor că aceasta ar afecta tranzacțiile legitime și ar dăuna relațiilor cu țările terțe.
Băncile rusești au fost deconectate de la sistemul SWIFT la scurt timp după invazia la scară largă a Ucrainei de către trupele rusești. În martie 2023, Banca Rusiei a obligat organizațiile de credit rusești să folosească doar serviciile și infrastructura financiară internă atunci când transferă fonduri în interiorul țării.
La începutul anului 2024, 557 de bănci și companii din 20 de țări erau conectate la Sistemul de mesagerie financiară al Băncii Rusiei.