Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova va primi un…

R. Moldova va primi un grant de 5,4 milioane de euro din partea BERD

Sursa: Reuters, imagine simbol

R. Moldova va primi un grant de 5,4 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor solide în raioanele Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni. Parlamentul a ratificat grantul, care este oferit de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în cadrul ședinței de joi, 30 mai.

Potrivit comunicatului Parlamentului, cele 5,4 milioane de euro vor fi direcționat pentru implementarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”.

„4,04 milioane de euro vor fi redirecționate pentru construcția facilităților pentru gestionarea deșeurilor – depozit de deșeuri și stație de compostare în orașul Dondușeni; stație de transfer în orașele Edineț și Briceni.

Restul sumei va fi utilizată pentru achiziționarea de echipamente și bunuri pentru facilitarea de tratare și eliminare a deșeurilor din Dondușeni, echipamente și bunuri pentru stațiile de transfer din Edineț și Briceni”, a precizat ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.

De asemenea, la începutul anului, a mai fost încheiat un Acord de împrumut cu BERD, care presupune acordarea unui credit de 25 de milioane de euro. Termenul de valabilitate a împrumutului este de până la 15 ani, cu o perioadă de grație de patru ani.

Proiectul „Deșeuri solide în Republica Moldova” va fi implementat până în anul 2027 și presupune construcția infrastructurii de management a deșeurilor solide, procurarea echipamentelor și utilajelor pentru transport, sortare, reciclare și compostare, precum și sistarea activității gunoiștilor neautorizate.