Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Tăierea arborilor din zona circului…

Tăierea arborilor din zona circului din Chișinău: criticile din spațiul public și precizările Agenției de Mediu

Sursa: Anetta Dabija/Facebook

Agenția de Mediu a venit cu precizări miercuri, 16 aprilie, „în contextul îngrijorărilor exprimate recent în spațiul public”, că lucrările de tăiere a arborilor efectuate pe bulevardul Renașterii Naționale din municipiul Chișinău au fost „autorizate și executate în conformitate cu legislația în vigoare”.

Într-un comunicat de presă, Agenția de Mediu a anunțat că a emis o autorizație pentru tăieri ale vegetației forestiere, pe 2 aprilie 2025, valabilă până la 1 aprilie 2026, pentru defrișarea a 70 arbori (60 de tei și 10 nuci).

Actul permisiv a fost emis în baza actului de cercetare fitosanitară din 27 martie 2025, elaborat de Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, care ar fi confirmat „starea necorespunzătoare a arborilor”.

„Proiectul menționat prevede extragerea a 70 de exemplare nesatisfăcătoare, transplantarea a 67 exemplare, ce constituie impediment pentru realizarea proiectului; extinderea alveolelor existente și plantarea a 316 arbori noi, și anume: 213 de specia Frasin comun și 103 de specia Salcie globoasă sau Vișin globular (substituirea speciei existente cu una rezistentă la condițiile sitului dat). Asortimentul dendrologic propus cuprinde specii de arbori rezistenți în condiții de microclimă urbană și cu o capacitate sporită de reținere a prafului și noxelor.

Agenția de Mediu îndeamnă cetățenii să consulte sursele oficiale pentru o informare corectă, reafirmă angajamentul său ferm pentru protejarea și reabilitarea mediului înconjurător și își exprimă recunoștința față de cetățenii care manifestă interes și îngrijorare față de starea mediului. Agenția apreciază spiritul civic al comunității și asigură transparență în procesul decizional”, se arată în comunicatul de presă.

Consilierul municipal al Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Victor Chironda a afirmat că arborii tăiați ar fi fost sănătoși.

Și consiliera municipală a fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Anetta Dabija a declarat că arborii ar fi tăiați pentru că autoritățile desfășoare lucrări fără a-i lua în considerare.

„Strategia e asta: faci lucrări de infrastructură (repari trotuare, drumuri) nu ții cont în niciun fel de copacii existenți (care dacă sunt maturi și au crescut vreo 20-30-40 de ani) și pentru că sunt afectați nu mai au mult. Ei și-n final îi tai și-i înlocuiești cu alții. Și mai aștepți vreo 20-30 de ani până vor deveni copaci maturi în contextul în care verile sunt tot mai calde.

Noi nu ne mai putem permite să tăiem copaci la fiecare lucrare în oraș. De aia, e nevoie de schimbat atitudinea pe care o are Primăria și pe care o avem noi față de arbori și spații verzi per general. Vom formula un demers împreună cu colegii privind spațiile verzi din oraș”, a scris Dabija pe rețelele de socializare.

Expertul WatchDog.MD Andrei Rusu a subliniat că „bulevardul Renașterii Naționale nu este singura zonă unde s-au scos ori defrișat copaci în Chișinău”.

„Chiar din fața Primăriei, salcâmii care creșteau acolo au fost înlocuiți cu alți copaci. De ce s-a făcut asta? Nu este clar. Din parcul Catedralei au fost defrișați o serie de copaci, printre care niște plopi masivi.

Un alt exemplu este scuarul de lângă teatrul Mihai Eminescu. În urma unor reparații făcute aiurea, unde s-a pus mai mult pavaj decât s-a lăsat pământ viu, copacii din parc s-au uscat. Atunci, Primăria lui Ceban și-a motivat incompetența prin faptul că acei copaci ar fi fost bătrâni și bolnavi.

Reparațiile de pe strada 31 august s-au soldat și ele cu scandal. În timpul acestor lucrări, muncitorii au vătămat rădăcinile a 8 platani. Cât timp vor mai avea de trăit acești copaci, rămâne de văzut.

Ion Ceban a transformat Primăria Chișinău în propriul partid. Omul este preocupat de campania pentru parlamentare și îl doare în cot de problemele orașului. Incompetența lui Ceban costă sănătatea noastră și a copiilor noștri”, a comunicat Rusu.

De cealaltă parte, într-un clip video publicat de Primărie, pretorul sectorului Rîșcani Mihail Furculiță a prezentat „o mostră privind gradul de îmbolnăvire a copacului” și noii arbori care au fost plantați în schimb în zona circului.

„Decizia de intervenție asupra vegetației a fost luată în urma unei evaluări tehnice detaliate, realizate de specialiști în domeniu, care au analizat starea biologică a fiecărui arbore în parte. Nu a fost vorba doar despre o constatare vizuală, ci despre o analiză amplă, ce a luat în considerare coronamentul neuniform, prezența bolilor, gradul de afectare a trunchiului și rădăcinilor, precum și riscurile pe care aceștia le prezentau pentru siguranța pietonilor și a traficului.

Arborii de dimensiuni mai mici și cu șanse reale de adaptare au fost transplantați în alte zone ale orașului, în timp ce exemplarele mari, puternic afectate sau periculoase au fost defrișate, conform recomandărilor specialiștilor”, a menționat Primăria.