Sute de protestatari arestați în Belarus, după referendumul ce permite aflarea pe teritoriul țării a armelor nucleare
Guvernul de la Minsk a anunţat luni că au fost arestaţi peste 800 de oameni, după ce duminică, 27 februarie, a avut loc un referendum la care s-a aprobat renunţarea la statutul de ţară fără arme nucleare al Belarusului, transmite Reuters.
Votul a declanşat în Belarus cele mai mari proteste din ultimele luni. Mii de oameni au ieşit pe străzile capitalei, unde preşedintele Aleksandr Lukaşenko a ordonat reprimarea disidenţilor după ce a fost contestată victoria sa în alegerile din 2020, notează Agerpres.
Votul pentru modificarea Constituţiei a fost aprobat, potrivit datelor oficiale, cu 65% din voturile exprimate. Ca urmare, Belarusul ar putea avea pe teritoriul său arme nucleare pentru prima dată de când a renunţat la acestea, după destrămarea Uniunii Sovietice.
Referendumul a fost organizat după ce Lukaşenko s-a aliat cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în contextul invaziei ruse în Ucraina. Liderul de la Minsk jucase anterior rolul de mediator între Moscova şi Kiev, reaminteşte Reuters.
Duminică, la o secţie de votare, Lukaşenko a declarat că ar putea cere Rusiei să restituie Belarusului armele nucleare din perioada sovietică. „Dacă voi (Occidentul – n. red.) transferaţi arme nucleare în Polonia sau Lituania, la frontierele noastre, mă voi adresa lui Putin să ne dea înapoi armele nucleare pe care le-am cedat necondiţionat”, a spus el.
Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Ţihanovskaia, aflată în exil după ce a candidat în 2020 la preşedinţie împotriva lui Lukaşenko, le-a cerut concetăţenilor ei să folosească referendumul ca ocazie pentru proteste împotriva războiului din Ucraina, pe care Rusia îl numeşte „operaţiune specială” pentru dezarmarea puterii de la Kiev.
Fotografii şi filmări difuzate în mediile sociale arătau duminică zeci de oameni adunaţi la secţiile de votare din Minsk şi alte oraşe belaruse. În unele înregistrări video, se poate auzi cum mulţimea scandează „Nu războiului!”.
Occidentul a făcut deja cunoscut că nu va recunoaşte rezultatul referendumului din Belarus.