Surse: Sergiu Litvinenco nu va mai ocupa funcția de ministru al Justiției în noul Guvern
Ministrul Justiției din Guvernul Gavrilița nu se va regăsi în lista pe care prim-ministrul desemnat Dorin Recean urmează să o prezinte Parlamentului pentru a cere votul de încredere. Potrivit surselor ZdG, Sergiu Litvinenco nu va mai fi ministru, acesta urmând să se retragă din sfera publică.
ZdG a solicitat un comentariu din partea oficialului, dar nu am primit un răspuns deocamdată.
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dan Perciun a vorbit despre motivele „e care au complicat mult actul guvernării și într-un final au furnizat argumentele necesare pe interior pentru a determina o schimbare”. Perciun a mulțumit mai multor persoane, printre care foști oficiali și miniștri în exercițiu: Nataliei Gavrilița, lui Andrei Spînu, Sergiu Litvinenco, Marcel Spatari, Dumitru Alaiba, Sergiu Gaibu, Anatol Topală și lui Iurie Țurcanu.
„Mulți se întreabă de ce este necesară schimbarea Guvernului. Nu există un răspuns univoc, e vorba și de provocări legate de securitate și de erodarea capitalului politic și de dinamica în echipă și de răspunsul la așteptările, cel puțin, ale unei părți a electoratului.
Guvernul Gavrilița s-a confruntat cu o serie de provocări majore care au complicat mult actul guvernării și într-un final au furnizat argumentele necesare pe interior pentru a determina o schimbare, în pofida multiplelor reușite și a gestionării mai mult decât onorabile a crizelor externe care s-au abătut peste noi în ultimii 2-3 ani.
1. Guvernul a fost numit pe fundalul unor așteptări enorme atât din partea cetățenilor, cât și a colegilor din partid. Toți și-au dorit schimbări profunde, rapide și la capitolul cadre și la capitolul reforme.
2. Să răspunzi acestor așteptări ar fi fost o misiune imposibilă și în condiții „normale”, nemaivorbind de circumstanțele din ultimii 2 ani. Creșterea prețurilor, generată în mare parte de factori în afara controlului guvernului, războiul, influxul de refugiați și șantajul energetic au complicat și mai mult această misiune.
3. Totodată, moștenirea unui aparat administrativ epuizat după ani de „reforme”, care au slăbit sectorul public și l-au făcut inert și neatractiv, cuplată cu lipsa de experiență în sector a anumitor colegi a însemnat că în anumite domenii lucrurile s-au întâmplat mai încet decât se aștepta.
4. Anumite disensiuni și contestări pe interior au afectat și ele capacitatea Guvernului de a lua decizii eficient, mecanismele de coordonare între cele 3 instituții cheie nefiind perfecte. Odată, cu trecerea timpului, divergențele au crescut.
5. Comunicarea a fost un punct slab, asupra căruia trebuia de concentrat mai mult. Odată cu schimbarea echipei, lucrurile s-au îmbunătățit, dar decizia a fost întârziată.
6. Bineînțeles, dincolo de toate astea Guvernul s-a confruntat cu atacuri permanente din toate părțile, oligarhii fugari și Federația Rusă făcând front comun pentru a amplifica nemulțumirile obiective ale cetățenilor generate de un context socio-economic foarte complicat”, a scris Perciun pe pagina sa de Facebook.
Sergiu Litvinenco este membru fondator și vicepreședinte al PAS. În 2019 și 2021 a fost ales deputat în Parlamentul R. Moldova. În 2019 a fost președinte al Comisiei juridice numiri și imunități, iar ulterior – membru al acestei comisii. În cadrul activității din Parlament, a elaborat și promovat acte normative referitoare la realizarea reformei justiției și pentru combaterea corupției, din domeniul electoral (anularea sistemului electoral mixt) și cel al administrației publice.
Până a accede în Parlament, a activat în sistemul administrației publice și în cadrul mai multor proiecte finanțate de Banca Mondială, PNUD, UNICEF. De asemenea, a activat în cadrul Unității de reformare a administrației publice centrale din cadrul Cancelariei de Stat și a oferit consultanță juridică Comisiei Naționale de Integritate, Ministerului Educației, Centrului de Guvernare Electronică. Litvinenco a fost expert în cadrul proiectelor de dezvoltare a capacităților Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Secretariatului Parlamentului R. Moldova. Sergiu Litvinenco este licențiat în drept și autor al unor publicații de specialitate.
Litvineno va fi cel de-al doilea ministru care va pleca din funcție odată cu prim-ministra Natalia Gavrilița. Luni dimineață, 13 februarie, Maia Sandu a semnat decretul de numire a ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în exercițiu Andrei Spînu în calitate de secretar general al instituției prezidențiale.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat vineri, 10 februarie, decretul privind desemnarea lui Dorin Recean în calitate de candidat pentru funcția de prin-ministru.
Conform legii cu privire la Guvern, candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 15 zile calendaristice de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate și a întregii liste a Guvernului.
Potrivit legislației, demisia prim-ministrului antrenează de drept demisia întregului Guvern. Totodată, Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplinește numai atribuții de administrare a treburilor publice, fără să poată să adopte și să prezinte Parlamentului spre examinare proiecte de acte normative și proiecte ale documentelor de politici; să adopte ordonanțe și documente de politici; să avizeze inițiative legislative, inclusiv proiecte de legi, și să examineze propuneri legislative; să încheie tratate internaționale care implică angajamente financiare pentru R. Moldova.