Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   SURSE/ Numele magistratului de la…

SURSE Numele magistratului de la Curtea de Apel Chișinău și a persoanei învinuite că i-ar fi dat bani ca să faciliteze intrarea la studii pentru funcția de judecător a soției sale

Captură de ecran/TVN

Conform surselor ZdG, judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău, menționat recent de Procuratura Anticorupție (PA) într-un comunicat de presă privind expedierea în instanța de judecată a unui dosar de trafic de influență, este Mihail Diaconu.

PA a anunțat miercuri, 7 august, că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată, pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a unei persoane, fiindu-i incriminată săvârșirea traficului de influență.

ZdG a aflat că învinuitul este Maxim Anton, avocat stagiar până în aprilie 2025. Prima ședință de judecată este programată pentru 22 august, cauza fiind repartizată judecătoarei Liliana Cușcă.

Contactat de ZdG, Maxim Anton a declarat că nu ar vrea mediatizarea dosarului și că procurorii anticorupție ar fi scos din context mai multe fraze pentru „a-i înrăutăți situația” lui Diaconu.

Cauza penală a fost pornită în februarie 2024, de către Procuratura Anticorupție, în baza autosesizării din rezultatele măsurilor speciale de investigație din altă cauză penală în exercitarea PA.

„Potrivit probelor administrate, persoana a promis, oferit și dat bani unui judecător de la Curtea de Apel Chișinău, care susținea că are influență asupra membrilor Comisiei pentru examenele de admitere la Institutul Național al Justiției, și a promis să faciliteze accederea la studii a soției învinuitului, în calitate de candidat la funcția de judecător”, a anunțat PA.

Potrivit surselor ZdG, cel care ar fi susținut că poate facilita accederea la studii a soției învinuitului este magistratul suspendat Mihail Diaconu. Judecătorul este bănuit de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, după ce, împreună cu judecătorii Garri Bivol și Valentina Garabagiu, ar fi susținut că are influență asupra unor judecători de la Curtea de Apel Chișinău pentru a aplica o măsură preventivă mai blândă în privința unei persoane cercetate în cadrul unui dosar penal. Aceștia ar fi pretins de la inculpat circa 3 000 de euro.

  • ZdG a încercat să discute cu avocatul Ion Vizdoga, cel care l-a reprezentat pe Diaconu, dar acesta nu a răspuns la apeluri. Într-un răspuns pentru ZdG, PA a menționat că dosarul penal privind traficul de influență în care este vizat judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău, Mihail Diaconu, se află la faza de urmărire penală. În privința acestuia nu este aplicată nicio măsură preventivă.

Anton nu și-a recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Dacă va fi găsit culpabil de comiterea infracțiunii de trafic de influență, acesta riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 150 000 la 200 000 de lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a eliberat acordul privind efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința a patru magistrați, inclusiv a lui Mihail Diaconu, la 14 noiembrie 2023.

Conform unor surse ale Ziarului de Gardă, numele celor patru magistrați au ajuns în vizorul organelor de drept în urma unor interceptări din cadrul unor cauze penale în care nu erau vizați inițial.

Mihail Diaconu activează în sistem din 17 iunie 2004. Acesta a făcut carieră la Judecătoria Buiucani din capitală, instituție transformată după reforma justiției în sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău. În prezent este magistrat la Curtea de Apel Chișinău.

În aprilie 2009, Mihail Diaconu îndeplinea funcţia de judecător de instrucţie la Judecătoria Buiucani. Conform raportului Comisiei care a investigat evenimentele din 7 aprilie 2009, acesta s-a deplasat în incinta Comisariatului General de Poliţie (CGP), unde a admis nouă demersuri înaintate de un procuror, privind aplicarea arestului preventiv a persoanelor reţinute. Diaconu, însă, spre deosebire de alţi magistraţi implicaţi în judecarea participanţilor la evenimentele din aprilie 2009, şi-a păstrat intactă funcţia. În februarie 2010, Diaconu explica pentru ZdG că activitatea sa din aprilie 2009 a fost spre binele societăţii. „Eu l-am arestat pe cel care umbla cu puşca în spate prin centru. Şi pentru cei doi colegi ai lui tot eu am dus dosarele”, a declarat judecătorul, fără să explice dacă ar fi fost argumente suficiente la dosar pentru cei trei tineri. Judecătorul Diaconu a mai adăugat că persoanele pe care le-a judecat au avut avocaţi şi că a purtat mantia în timpul acestor procese.

În martie 2014, Mihail Diaconu s-a înscris în concursul pentru suplinirea funcției vacante de judecător la Curtea de Apel Chișinău și a obținut votul CSM, respectiv, candidatura acestuia a fost propusă președintelui de atunci, Nicolae Timofti, pentru numire în funcție. Decizia CSM de a-l promova pe Diaconu a generat protestul unei victime a evenimentelor din aprilie 2009, care a cerut în fața Președinției șefului țării să nu-l numească pe acesta în funcție. La scurt timp, Mihail Diaconu a renunțat la intenția de a fi avansat. În septembrie 2018 însă, printr-un decret al fostului președinte Igor Dodon, el a fost numit în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău.