SURSE Clădirea care ar urma să devină noul sediu al Procuraturii Anticorupție. Două instituții vor fi „rugate politicos” să elibereze edificiul
Procuratura Anticorupție (PA) ar urma să ocupe fosta clădire a Procuraturii Generale, care, în prezent, ține loc de sediu pentru Autoritatea Națională de Integritate și pentru Serviciul Prevenirea si Combaterea Spălării Banilor.
Potrivit surselor ZdG, angajații Serviciului Prevenirea si Combaterea Spălării Banilor ar fi fost informați despre faptul că ar trebui să elibereze sediul.
În prezent, PA împarte același sediu cu Centrul Național Anticorupție, iar în raportul său pentru 2023, Veronica Dragalin a declarat că o prioritate pentru anul 2024 este obținere unui sediu pentru PA.
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, susținea că, de la începutul lunii aprilie 2024, instituția pe care o conduce nu poate investiga eficient cazurile de corupție la nivel înalt și nu poate efectua măsuri special e de investigație pentru a ancheta miniștri, deputați, judecători sau procurori. Motivul ar fi lipsa unui sediu în care să fie suficient spațiu pentru angajarea unui număr mai mare de persoane, așa cum prevede legislația.
Peste zece sedii examinate de PA până în luna mai
În luna mai, în cadrul unei emisiuni difuzate la TV8, șefa PA Veronica Dragalin a menționat că, până la acel moment, a analizat mai multe clădiri ca potențiale sedii.
„Din luna septembrie, procurorul general și eu personal am fost la mai multe clădiri în Chișinău, cred că vreo zece, să vedem dacă sunt sau nu acceptabile pentru condițiile care ne trebuie pentru PA. Noi de patru ori am fost de acord cu clădirea propusă, dar de patru ori până la urmă nu s-a reușit din anumite motive”, a punctata Dragalin.
Până în prezent, mai multe edificii ale unor instituții publice au fost luate în considerare pentru a fi utilizate ca sediu pentru PA. Este vorba de clădirea veche și neterminată a Procuraturii Generale, de pe strada Alexandru cel Bun din capitală, achiziționată încă în 2005 cu 9 milioane de lei.
De asemenea, a mai fost examinată ca potențial sediu pentru PA aripa dreaptă a sediului Procuraturii Generale, unde acum se află Consiliul Superior al Procurorilor, CSP urmând a fi trecut în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, care urma să treacă înapoi în clădirea Curții Supreme de Justiție.
Veronica Dragalin a mai declarat că și-ar dori ca PA să treacă în sediul Academiei de Științe, unde ar fi două etaje libere. Șefa PA și-a exprimat, de asemenea, și intenția ca instituția pe care o conduce să treacă într-o clădire a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, fapt ce stârnit un scandal în societate. O altă clădire luată în vizor de șefa PA este sediul fostei Universități din Tiraspol.
De altfel, toate instituțiile vizate și-au exprimat dezacordul ca PA să le utilizeze sediile și s-au împotrivit acestui lucru.
Igor Grosu: „Sediul este ocupat de o altă instituție, însă angajații acesteia vor fi „rugați politicos” să-l elibereze”
Anterior, în cadrul unei emisiuni difuzate la canalul TV8, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că a fost identificat un sediu nou pentru Procuratura Anticorupție, care se află în centrul capitalei, însă nu a menționat despre ce clădire este vorba.
Deocamdată, sediul este ocupat de o altă instituție, însă angajații acesteia vor fi „rugați politicos” să elibereze sediul, a declarat Igor Grosu. Spicherul Parlamentului a mai menționat că cu detalii legate de noul sediu vor veni PA și Guvernul ulterior. Igor Grosu a mai spus, în context, că lipsa unui sediu doar al său, nu a împiedicat nicidecum PA să își facă treaba bine.