Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Suprapopulare, violență și asistență medicală…

Suprapopulare, violență și asistență medicală necalitativă: Comitetul Drepturilor Omului cere Guvernului R. Moldova explicații privind condițiile din penitenciare

Sursa: ZdG

Organizația Națiunilor Unite (ONU) investighează problema condițiile și asistența medicală din penitenciarele moldovenești. Potrivit Promo-Lex, raportul Comitetului ONU pentru Drepturile omului scoate în evidență eșecul R. Moldova de a oferi siguranța deținuților și de a pune în aplicare mecanismul de raportare și investigare a pretinselor cazuri de tortură, precum și problema asistenței medicale calitative în sistemul penitenciar din țară. 

În acest context, Comitetul solicită autorităților de la Chișinău să furnizeze informații referitoare la edificarea unor noi penitenciare și centre de detenție, precum și despre implementarea alternativelor la detenție.

Promo-LEX a evidențiat dificultățile cu care se confruntă deținuții și a punctat importanța accesului la servicii care minimizează riscurile în acest context. Raportul subliniază imperativul adresării inechităților și lacunelor actuale, promovând politici care garantează respectul față de drepturile fundamentale ale omului. Astfel, potrivit Asociației, sunt necesare intervenții imediate din partea autorităților pentru a garanta că sistemul penitenciar își îndeplinește rolul esențial în corectarea și reintegrarea deținuților, în acord cu respectarea drepturilor omului.

Investigarea relelor tratamente poate fi realizată printr-un complex de acțiuni. Potrivit Promo-LEX, este esențial de a consolida rețeaua de procurori specializați pe combaterea torturii. „Dincolo de declarațiile anterioare ale Guvernului, procurorii specializați sunt încărcați cu sarcini improprii – de a investiga cauze necorelate cu relele tratamente. Prin urmare, este afectată atât capacitatea de reacție, cât și imparțialitatea procurorilor specializați”, se menționează în comunicatul Asociației.

Legat de asistența medicală în penitenciare, Promo-LEX subliniază importanța independenței cadrelor medicale față de administrația instituțiilor penitenciare. „Este vital ca aceștia să opereze conform standardelor clinice, fiind scutiți de orice formă de interferență sau presiune”, adaugă Asociația.

„În această ordine de idei, se așteaptă ca Guvernul R. Moldova să ofere detalii privind acțiunile întreprinse pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciare și centrele de detenție. Mai mult, ar trebui să aducă clarificări cu privire la provocările legate de deficitul de personal, inclusiv medical, calitatea serviciilor medicale în detenție, supraaglomerarea și incidentele violente între deținuți”, punctează Promo-LEX.

Promo-LEX a transmis în mai 2023 două rapoarte Comitetului în care a abordat în detaliu problema condițiilor precare din penitenciare. Constatările Promo-LEX au fost incluse în listă de întrebări adresate Guvernului R.Moldova în cadrul sesiunii care a avut loc în iulie 2023 la Geneva. Raportul a fost publicat la 2 august curent.