Principală  —  IMPORTANTE   —   „Suntem în proces de recepționare…

„Suntem în proces de recepționare a documentelor”. Precizările vicepreședintelui CEC despre actualizarea rezultatelor preliminare ale referendumului

Sursa foto: IPN/ Dan Guțu

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, a venit marți, 22 octombrie, cu mai multe precizări pentru Ziarul de Gardă, după ce pe site-ul instituției, rezultatele preliminare ale referendumului privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană au fost modificate de câteva ori, deși procesele-verbale erau prelucrate în proporție de 100%.

Pavel Postica menționează că instituția se află încă în proces de recepționare a proceselor-verbale din raioane, municipii și regiuni, iar dacă sunt identificate anumite erori, acestea sunt corectate.

„(Inițial, n.red.) procesele-verbale au fost procesate în format telefonic. Mă refer la informațiile preliminare. Acum suntem în proces de recepționare a proceselor-verbale pe hârtie și contrapunem toate informațiile, iar dacă sunt anumite erori, introducem deja informația oficială finală. Din acest motiv și le numim informații preliminare (…). Noi și acum suntem în proces de recepționare a documentelor. Toate procesele-verbale trebuie să le primim din teritoriu și le verificăm încă o dată (…). Dacă observăm că a fost comisă o eroare tehnică într-un proces verbal, o corectăm (…). Până la apariția rezultatelor finale oficiale, toate datele sunt preliminare, pentru că ele sunt colectate prin metode tehnologice, dar rezultatele finale ale proceselor-verbale se iau în baza proceselor-verbale fizice care sunt prezentate organului electoral cu ștampile (…).

Întrebat dacă pe site-ul Comisiei vor fi plasate informații despre cum au votat moldovenii din diasporă pe fiecare țară în parte, Pavel Postica a spus că cel mai probabil aceste date vor deveni cunoscute după publicarea proceselor-verbale.

„Nu sunt sigur la această etapă. O să fie posibil atunci când vom publica procesele-verbale, pentru că acum le recepționăm. Asta durează. Inițial, cu toții voiam cât mai rapid rezultatele preliminare, deși noi avem timpul prevăzut de lege ca să le procesăm”, a subliniat el.

Luni, 21 octombrie, la procesarea a 100% dintre procesele-verbale, datele pe site-ul CEC erau următoarele: 50.46% dintre alegători au votat la referendum pentru aderarea R. Moldova la UE, iar 49.54% au ales opțiunea „NU”. La câteva ore distanță, Comisia a actualizat datele, iar în jurul orei 22:30 numărul alegătorilor care au votat „DA” la referendum a scăzut la 50.39%, în timp ce numărul persoanelor care au votat „NU” la scurtin a crescut la 49.61%.

În prezent, datele publicate pe site-ul CEC arată că opțiunea „DA” la referendumul constituțional privind modificarea Constituției în vedere aderării R. Moldova la Uniunea Europeană a fost votată de 50,38% dintre alegători, adică de un număr de 750 075 de persoane. Pentru opțiunea „NU” au votat 49,62% dintre alegători sau 738 799 de persoane.

Ziarul de Gardă a constatat că, inițial, la procesarea a 100% dintre procesele-verbale, rezultatele preliminare arătau că 37.44% dintre alegătorii din regiunea transnistreană au votat pentru aderarea R. Moldova la UE, însă, după ultimele actualizări, cifra a scăzut la 31.02%. O asemenea situație am identificat și în raioanele Rîșcani, Sîngerei și Taraclia.

R. Moldova a trecut duminică prin două exerciții democratice importante – alegerile prezidențiale și referendumul constituțional pentru aderarea la Uniunea Europeană. Președinta în exercițiu, Maia Sandu, și candidatul socialiștilor, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, se vor întâlni pe 3 noiembrie în turul doi al alegerilor pentru fotoliul de președinte al țării. Rezultatele preliminare arată că, în primul tur, Maia Sandu a obținut 42.45% din sufragii, în timp ce pentru Alexandr Stoianoglo au votat de peste 25.98% dintre alegători.