„Sunt prostiți oamenii care vor avea speranțe deșarte”.Reprezentantul Guvernului, despre utilizarea cardurilor rusești „Mir” în Găgăuzia
După ce Evghenia Guțul a anunțat că a semnat la Moscova un acord privind utilizarea cardurilor rusești „Mir” în Găgăuzia, pentru ca „regiunea să depășească blocajul economic impus de Chișinău”, purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat că inițiativa nu este posibilă nici tehnic, nici legal. „Regretul cel mai mare este că, în cazul de față, sunt prostiți oamenii care vor avea speranțe deșarte, din nou”, a comentat Daniel Vodă.
Fiind întrebat dacă este legal și posibil tehnic de a utiliza cardurile rusești „Mir” în Găgăuzia, Daniel Vodă a explicat că „inițiativa nu are sorți de izbândă”.
„Aceasta este o altă promisiune absolut falsă, nici tehnic, nici practic nu poate fi realizată, sunt sisteme internaționale de plăți foarte clare. Și ministrul Finanțelor a precizat că este o inițiativă fără sorți de izbândă. A fost creată doar pentru a mediatiza sau a justifica această plecăciune la Kremlin, pe care a făcut-o respectiva oficială, însoțită de suita sau oamenii care au înconjurat-o”, explică purtătorul de cuvânt al Guvernului.
„Pe această cale, vrem să menționăm încă o dată, că regretul cel mai mare este că, în cazul de față, sunt prostiți oamenii care vor avea speranțe deșarte, din nou, ca urmare a unor acțiuni iresponsabile a unor politicieni care nu livrează decât promisiuni și nu acțiuni” a punctat Daniel Vodă.
Aflată la Moscova, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, anunță că au semnat la Moscova, pe 9 aprilie, un acord privind utilizarea cardurilor rusești „Mir” în Găgăuzia.
Evghenia Guțul a fost aleasă guvernatoare a regiunii autonome găgăuze, la 14 mai 2023, fiind candidată a Partidului Șor, care ulterior a fost declarat neconstituțional. Aceasta nu se regăsește în componența cabinetului de miniștri din cauza „suspiciunilor că face parte dintr-o grupare criminală sau că lucrează pentru interesele altui stat”.
La 5 martie 2024, Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a atenționat asupra unui „nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă, orientate la ancorarea Republicii Moldova în spațiul său de influenţă”. El a declarat că Moscova susține mai mulți actori politici „aflați sub control direct sau indirect al Federației Ruse”, că intenționează să creeze mai multe crize social-politice și că execută un „atac informațional de amploare pentru a amplifica efectul psihologic al crizelor”.
Scopul acestor acțiuni ar fi, potrivit SIS, de „compromitere a vectorului de integrare europeană, imixtiune în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului, precum și accedere a partidelor politice aflate sub influența Federației Ruse în Parlamentul Republicii Moldova”.