Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Suedia reintroduce controlul la frontierele…

Suedia reintroduce controlul la frontierele sale interne. MAEIE: „Recomandăm cetățenilor să dețină în permanență asupra lor un act de identitate valabil acceptat pentru traversarea frontierei”

Sursa: DW

Suedia reintroduce controlul la frontierele interne, conform unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău.

Ambasada Republicii Moldova în Regatul Suediei informează cetățenii care se află, planifică să tranziteze sau să călătorească în Regatul Suediei despre reintroducerea de către autoritățile suedeze a controlului la frontiera de stat. Măsura va fi în vigoare până la data de 11 mai 2024.

„Recomandăm cetățenilor să dețină în permanență asupra lor, pe durata călătoriei spre și dinspre Regatul Suediei, un act de identitate valabil acceptat pentru traversarea frontierei. 

Cetățenii care se confruntă cu o situație cu caracter urgent pot apela pentru asistență consulară la linia de telefon a Ambasadei Republicii Moldova la Stockholm +46 769 423 423”, notează MAEIE.

Ultima dată, Guvernul suedez a decis să reintroducă controlul la frontierele interne ale Suediei în perioada 12 mai – 11 noiembrie 2023. Decizia s-a bazat atunci pe evaluarea guvernului potrivit căreia există o amenințare gravă la adresa ordinii publice și a securității interne.

„Există o amenințare serioasă la adresa ordinii publice și a securității interne din cauza situației apărute în urma mai multor demonstrații de mare amploare din această primăvară. În opinia guvernului, reintroducerea controlului la frontieră este o măsură necesară în prezent pentru a face față amenințării existente.

Decizia a fost luată în conformitate cu legislația UE. Având în vedere situația actuală, reintroducerea controlului la frontierele interne este singura măsură disponibilă care permite identificarea persoanelor care intră în Suedia și care reprezintă o amenințare la adresa securității sau o amenințare la adresa ordinii publice și a securității interne.

Mai multe alte țări din spațiul Schengen, inclusiv Germania, Austria, Norvegia și Danemarca, au reintrodus, de asemenea, controlul la frontierele interne. Ca și până acum, autoritatea polițienească suedeză decide unde și cum se efectuează controalele la frontieră”, menționau în primăvară autoritățile de la Stockholm.