Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Subiectele de pe ordinea de…

Subiectele de pe ordinea de zi a ședinței CSS: Noi măsuri pentru combaterea corupției politice și asigurarea integrității alegerilor parlamentare

În cadrul ședinței din 20 ianuarie a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), președinta Maia Sandu a solicitat măsuri suplimentare pentru consolidarea luptei împotriva corupției politice și fortificarea securității naționale. Astfel, Consiliul Suprem de Securitate a stabilit două recomandări prioritare, se anunță într-un comunicat de presă al Președinției R. Moldova. Mai exact – „consolidarea arhitecturii instituționale a organelor responsabile de combatere a corupției” și „consolidarea cadrului legal pentru sancționarea mai dură a actorilor implicați în corupția politică și cea electorală, prin inițiative legislative comune ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Centrului Național Anticorupție (CNA).

Președinția nu anunță despre lichidarea Procuraturii Anticorupție (PA) și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Scopul principal al ședinței a fost evaluarea progreselor în combaterea corupției politice și electorale.

„Maia Sandu a subliniat că corupția politică rămâne una dintre cele mai mari amenințări la adresa democrației din R. Moldova, iar evenimentele de anul trecut, din cadrul referendumului pentru integrarea europeană, au scos în evidență vulnerabilitățile noastre în fața încercărilor de a influența voința cetățenilor”, se mai arată în comunicatul de presă.

„Pentru prea mult timp, corupția politică a fost ignorată, iar în unele cazuri chiar tolerată. Această situație a permis grupurilor criminale organizate să implice tot mai mulți oameni în acțiunile de subminarea securității naționale”, a declarat șefa statului.

„Tot în cadrul ședinței, au fost prezentate progresele realizate în urma recomandărilor anterioare ale CSS a) Centrul Național Anticorupție (CNA) a emis decizii de aplicare a sancțiunilor contravenționale în valoare de 10,8 milioane lei și a inițiat 30 de cauze penale, dintre care patru au fost înaintate instanței. De asemenea, CNA a identificat 57 de persoane implicate în distribuirea resurselor financiare ilegale, parte a unui grup criminal condus de Ilan Șor, condamnat definitiv pentru frauda bancară; b) Parlamentul a votat în prima lectură o serie de amendamente legislative menite să ofere instrumente mai eficiente și rapide pentru combaterea corupției politice. Acestea urmează a fi aprobate în a doua lectură în urma îmbunătățirilor aduse în procesul de consultări publice”, potrivit comunicatului.

Maia Sandu a solicitat măsuri suplimentare pentru consolidarea luptei împotriva corupției politice și fortificarea securității naționale. Astfel, Consiliul Suprem de Securitate a stabilit o două recomandări prioritare:

  1. Consolidarea arhitecturii instituționale a organelor responsabile de combatere a corupției.
  2. Consolidarea cadrului legal pentru sancționarea mai dură a actorilor implicați în corupția politică și cea electorală, prin inițiative legislative comune ale Ministerului Afacerilor Interne și Centrului Național Anticorupție.

Președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate (CSS) luni, 20 ianuarie. Conform surselor ZdG, membrii CSS urmau să dezbată subiectul lichidării procuraturilor specializate: Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). În locul celor două procuraturi urma să se discute despre crearea unei noi instituții.

Membrii CSS s-au reunit în ședință la ora 13:00. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al președintei, Igor Zaharov.

În comunicatul din această seară, Președinția nu a confirmat că la CSS a fost discutată lichidarea procuraturilor specializate.