„Sub supravegherea atentă a soldaților cu mitraliere”. Cum a decurs prima zi a referendumului în teritoriile ocupate ale Ucrainei
La 23 septembrie în Ucraina a început un referendum privind anexarea la Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate, organizat de forțele pro-Kremlin. Votul are loc în perioada 23-27 septembrie în autoproclamatele republici populare Donețk și Luhansk, precum și în teritoriile ocupate din regiunile Herson și Zaporojie, scrie Istories.
În primele patru zile, oamenii trebuie să voteze în „zonele apropiate” sau la domiciliu, din motive de securitate – echipele de votare merg din casă în casă. Secțiile de votare nu se deschid decât în ultima zi și nu există vot electronic.
Pe buletinul de vot este pusă o singură întrebare. Este formulată diferit în diferite regiuni, dar sensul este clar: „Sunteți de acord cu aderarea la Rusia?”.
Cum s-a desfășurat procesul de votare
În dimineața dinaintea începerii scrutinului, primarul ucrainean al orașului ocupat Melitopol (regiunea Zaporojie), Ivan Fedorov, a raportat o explozie în oraș. „Oamenilor le este frică să își părăsească locuințele. Iar această teamă face jocul ocupanților – în prima zi de „vot” în pseudo-referendum, ei au nevoie ca toată lumea să stea liniștită acasă”, a scris Fedorov. Mai târziu, el a scris despre o persoană care a fost omorâtă în urma exploziei și despre un rănit.
Votarea a început la ora 8:00. Șefii „comisiilor electorale” au raportat că comisiile au început să lucreze, iar toate echipele mobile s-au deplasat la adresele stabilite. În LNR, șeful autoproclamatei republici, Leonid Pasechnik, a anunțat începerea referendumului.
În Rusia, mass-media de stat și pro-guvernamentală au relatat pe tot parcursul zilei că locuitorii au votat cu mare entuziasm și au preluat comentarii relevante de la persoane care s-au prezentat ca votanți. Un corespondent RT a relatat: „Fără să aștepte ca comisia electorală să urce la ei în apartament, văzându-și de treabă în stradă, fug singuri cu pașapoartele, strigând în gura mare: „Vreau să votez”. Toată lumea e fericită”.
Agenția de știri RIA Novosti a publicat o înregistrare video cu „muzică și dans” la referendumul din Herson. Imaginile arată o artistă și mai mulți dansatori.
Potrivit părții ucrainene, votul s-a desfășurat în mod diferit. Primarul ucrainean al administrației militare din regiunea Luhansk, Serhiy Haidai, a scris că, în Starobelsk, locuitorii nu au voie să părăsească orașul pe toată durata celor cinci zile ale referendumului. El a spus că o companie din Bilovodsk a impus obligativitatea votului sub amenințarea concedierii.
Petro Andriușcenko, consilier al primarului ucrainean din Mariupol (regiunea Donețk), a declarat, de asemenea, că orașul a fost închis spre ieșirea din DNR. Potrivit lui Andriușcenko, multe persoane trebuie să voteze „sub supravegherea atentă a unor oameni cu mitraliere”. Publicația rusă ASTRA a relatat că în Vasylivka, în regiunea Zaporojie, soldați cu mitraliere au reținut oamenii care au votat împotrivă.
Există mai multe videoclipuri pe Telegram care infirmă rapoartele privind votul în masă și entuziasmul locuitorilor. Ukrainian News a relatat că oameni din regiunea Rostov și Crimeea au fost aduși în teritoriile ocupate pentru a participa la referendum.
Secțiile de votare s-au închis la ora 20:00. În continuare, „comisia electorală” a oferit informații despre prezența la vot în prima zi a referendumului. Acesta a fost de 23,6% în DNR, 22% în LNR, 15,3% în regiunea Herson și 20,5% în regiunea Zaporojie.
Cum s-a desfășurat în Rusia
În Rusia, după cum s-a anunțat la 21 septembrie, secțiile de votare au fost deschise toată ziua în locurile de cazare temporară pentru „refugiații din teritoriile ocupate”, precum și în unele clădiri administrative.
În mai multe orașe au avut loc mitinguri de susținere a referendumului. Există date oficiale cu privire la numărul de evenimente din Moscova și Groznîi: se susține că la mitingurile din aceste orașe au participat câte 50 de mii de persoane.
Cu toate acestea, au existat multe rapoarte cu privire la persoanele care au participat la aceste evenimente, fie fiind obligați, fie pentru bani. La Sankt Petersburg, SOTA a publicat o înregistrare în care participanții la miting se aud afirmând: „Dacă cuiva i s-a promis ceva, i s-a dat ceva, uităm de asta. Cuvântul „bani” nu sună aici – suntem patrioți, am venit să ne susținem Patria”.
Ce s-a declarat în prima zi a referendumului
Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus: „Odată ce deciziile referendumurilor vor fi aprobate, procesul de luare a deciziilor la Kremlin va fi foarte rapid. Încercările Ucrainei de a returna teritoriile din Donbas, după ce acestea se vor alătura Federației Ruse, vor fi văzute ca atacuri asupra țării”.
Mykhailo Podolyak, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean: „Astăzi nu există nicio acțiune legală numită „referendum” în teritoriile ocupate. Există doar: un spectacol de propagandă pentru z-mobilizare și teritoriul Ucrainei care cere eliberarea imediată”.
În ce teritorii are loc referendumul
Referendumul se desfășoară în teritoriile ucrainene aflate sub controlul Rusiei. În acest moment, armata rusă nu controlează în totalitate niciuna dintre zonele în care are loc votul.
În timpul ofensivei de vară din Donbass, autoritățile ruse au declarat controlul deplin al LNR în limitele administrative ale regiunii Luhansk. Cu toate acestea, armata ucraineană a eliberat Belogorovka la 19 septembrie. Regiunea Zaporojie este singura regiune care organizează un referendum în care trupele rusești nu controlează centrul regional.
Administrația rusă din Herson organizează, de asemenea, un vot în teritoriile ocupate din regiunea Mykolayiv. La 23 septembrie, agenția ucraineană de știri UNIAN a raportat că locuitorii din Snehyryivka ocupată din regiunea Mykolayiv au ieșit la un miting împotriva referendumului. Ulterior, s-a constatat că aceștia locuiesc acum în orașul Novyy Buh, controlat de ucraineni.