Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA vor trimite mai multe…

SUA vor trimite mai multe nave de război și avioane de luptă în Orientul Mijlociu, pentru consolidarea apărării

Armata americană va desfășura avioane de luptă și nave de război suplimentare în Orientul Mijlociu, a anunțat vineri Pentagonul, în timp ce Washingtonul încearcă să consolideze apărarea în urma amenințărilor Iranului și ale aliaților săi Hamas și Hezbollah, relatează Reuters.


Potrivit presei internaționale, SUA se pregătește ca Iranul să își respecte promisiunea de a răspunde la uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh – una dintr-o serie de asasinate ale unor figuri importante din cadrul grupului militant palestinian, în timp ce războiul dintre Israel și Hamas în Gaza „face ravagii”.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a aprobat trimiterea de crucișătoare și distrugătoare suplimentare ale Marinei – care pot doborî rachete balistice – în Orientul Mijlociu și Europa.
De asemenea, se trimite o escadrilă suplimentară de avioane de luptă în Orientul Mijlociu.

„Austin a ordonat ajustări ale posturii militare americane menite să îmbunătățească protecția forțelor americane, să sporească sprijinul pentru apărarea Israelului și să se asigure că Statele Unite sunt pregătite să răspundă la diverse situații neprevăzute”, a declarat Pentagonul într-un comunicat, potrivit Reuters.
Declarația Pentagonului a adăugat că va crește gradul de pregătire pentru a desfășura mai multe sisteme terestre de apărare împotriva rachetelor balistice.

Armata americană a intensificat, de asemenea, desfășurările înainte de 13 aprilie, când Iranul a lansat un atac cu drone și rachete pe teritoriul israelian.

Cu toate acestea, amenințarea Hezbollah din Liban ar putea prezenta provocări unice pentru orice eforturi ale Statelor Unite de a intercepta drone și rachete, având în vedere arsenalul vast al grupului și proximitatea imediată față de Israel, scrie presa internațională.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis pe data de 31 iulie, în Iran, au declarat soldații palestinieni și Gărzile Revoluționare ale Iranului, trupele paramilitare de elită de la Teheran, în declarații separate, transmite Reuters. 

Casa Albă a luat cunoștință de rapoartele privind uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran, a declarat un purtător de cuvânt, dar a refuzat să comenteze imediat mai mult, transmite CNN.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a condamnat asasinarea lui Ismail Haniyeh la Teheran, relatează agenția de presă palestiniană de stat Wafa, citată de The Guardian. Grupurile naționale și islamice palestiniene au cerut, de asemenea, o grevă generală și demonstrații în masă ca răspuns la asasinat.

Turcia a condamnat de asemenea asasinarea lui Haniyeh și a declarat că atacul a vizat răspândirea războiului din Gaza la nivel regional, relatează Reuters, citat de The Guardian, publicând o declarație a Ministerului de Externe: „S-a dovedit încă o dată că guvernul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu nu are nicio intenție de a obține pacea”.

Pe de altă parte, Iranul organizează, miercuri, o reuniune de urgență a Consiliului său Suprem de Securitate Națională la reședința liderului suprem, un eveniment care are loc în circumstanțe extraordinare, potrivit a doi oficiali iranieni. La reuniune participă și generalul Ghaani, comandantul șef al forțelor Quds, transmite New York Times.

Gruparea islamistă a deplâns moartea lui Haniyeh, despre care a spus că a fost ucis într-un „raid sionist perfid asupra reședinței sale din Teheran”. Hanieh a participat marți la ceremonia de depunere a jurământului de către noul președinte al Iranului.