SUA vor acorda R. Moldova încă 42 de milioane de dolari pentru securitatea energetică a țării, anunță ambasadorul Logsdon
R. Moldova va beneficia de asistență financiară suplimentară de 42 de milioane de dolari pentru securitatea energetică a țării, a anunțat marți, 13 decembrie, ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon, în cadrul unui eveniment vizează extinderea asistenței USAID.
Acesta finanțare suplimentară va permite procurarea soluțiilor tehnologice noi, inclusiv drone pentru a îmbunătăți practicile de mentenanță ale Moldelectrica și a identifica rapid riscurile operaționale; sisteme informatice și de comunicații modernizate pentru a îmbunătăți securitatea cibernetică și comunicarea cu operatorii de sisteme de transport din țările vecine, precum și sisteme de stocare a energiei în baterii pentru a ajuta R. Moldova să integreze mai multe proiecte de energie regenerabilă, a explicat oficialul american.
„Astăzi sunt bucuros să anunț o investiție suplimentară de 42 de milioane de dolari în viitorul energetic al R. Moldova. Această finanțare suplimentară, prin proiectul USAID Securitatea energetică a R. Moldova (MESA – Moldova Energy Security Activity), va sprijini sectorul energetic să abordeze provocările actuale și să faciliteze dezvoltarea unui viitor energetic curat și sigur. Combinată cu investiția inițială a Statelor Unite de 17 milioane de dolari, din martie, asistența va mobilizat circa 60 de milioane de dolari, pentru a promova un sector energetic independent, durabil și curat”, a afirmat ambasadorul Logsdon.
Potrivit oficialului, R. Moldova se confruntă cu provocări energetice serioase din cauza a dependenței de 30 de ani de gazul din Rusia.
„Pentru a contracara această provocare, Statele Unite și Guvernul R. Moldova lucrează în parteneriat pentru o viziune comună, să rezolve criza energetică imediată cu care se confruntă moldovenii astăzi, să creeze o securitate energetică durabilă, bazată pe surse energetice diversificate și să asigure tranziția la un viitor cu energie curată”, a mai spus ambasadorul SUA.
De la lansarea proiectului MESA, SUA a ajutat R. Moldova să obțină progrese semnificative, inclusiv facilitarea acordurilor de livrarea a gazului către R. Moldova prin gazoductul trans-balcanic și sprijinul acordat la înregistrarea companiei Energocom pe platforma de tranzacționare din România, a menționat reprezentantul Statelor Unite.
Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova se bazează pe asistența tehnică anterioară din partea USAID pentru a sprijini eforturile Guvernului de a diversifica sursele de furnizare a energiei. Aceste eforturi anterioare includ construcția gazoductului Ungheni – Chișinău care oferă deja o alternativă gazului natural rusesc și conectează sistemul moldovenesc de transportare a gazelor cu România și Europa.