SUA nu vor mai intermedia negocierile de pace între Rusia și Ucraina dacă nu se înregistrează progrese în curând, afirmă Marco Rubio

Președintele american Donald Trump va renunța la încercarea de a intermedia un acord de pace între Rusia și Ucraina în câteva zile, cu excepția cazului în care există semne clare că o înțelegere poate fi încheiată, a declarat vineri, 18 aprilie, secretarul de stat american Marco Rubio, scrie agenția britanică de știri Reuters.
„Nu vom continua acest efort săptămâni și luni la rând. Prin urmare, trebuie să determinăm foarte rapid acum, mă refer la o chestiune câteva de zile, dacă acest lucru este realizabil sau nu în următoarele câteva săptămâni”, a declarat Rubio la Paris, după întâlnirea cu liderii europeni și ucraineni.
„Președintele (Donald Trump, n.red.) este foarte hotărât în această privință. El a dedicat mult timp și energie acestui lucru. Este important, dar există o mulțime de alte lucruri foarte importante care merită la fel de multă, dacă nu chiar mai multă atenție”, a spus el.
Declarațiile lui Rubio au venit pe fondul unor semne de progres în discuțiile SUA cu Ucraina. Trump a declarat că săptămâna viitoare ar urma să fie semnat un acord cu Kievul care ar oferi Statelor Unite acces la mineralele rare.
După discuțiile de joi de la Paris, primele discuții substanțiale, la nivel înalt, care au inclus puteri europene, Rubio a spus că o schiță a unui acord de pace a avut o „primire încurajatoare”. Biroul lui Zelenski a calificat discuțiile drept constructive.
Comentariile lui Rubio subliniază frustrările de la Casa Albă cu privire la lipsa de progrese în eforturile de a rezolva o listă tot mai lungă de provocări geopolitice. Trump a promis în timpul campaniei sale electorale că va pune capăt războiului din Ucraina în decurs de 24 de ore. El a făcut această afirmație la preluarea mandatului, sugerând un acord de pace până în aprilie sau mai.
Rubio a declarat că a vorbit cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, după discuțiile de la Paris și i-a spus că acestea au fost constructive și, de asemenea, l-a informat cu privire la „unele dintre elementele” acordului de pace propus de SUA.
Acesta a menționat că garanțiile de securitate reprezintă o problemă „pe care o putem rezolva într-un mod acceptabil pentru toată lumea”, dar „avem provocări mai mari pe care trebuie să le rezolvăm, dacă este posibil pe termen scurt”.