Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA încearcă să obţină sprijinul…

SUA încearcă să obţină sprijinul ONU pentru propunerea de acord de încetare a focului în Gaza

Statele Unite au declarat luni, 3 iunie, că doresc ca Consiliul de Securitate al ONU să adopte o rezoluţie care să sprijine propunerea prezentată de preşedintele Joe Biden pentru a pune capăt luptelor dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas în Fâşia Gaza, anunţă Reuters.

Pentru a fi adoptată, rezoluţia are nevoie de cel puţin nouă voturi pentru şi de niciun veto din partea SUA, Franţei, Marii Britanii, Chinei sau Rusiei.

Proiectul solicită Hamas să accepte acordul şi „să pună în aplicare pe deplin termenii acestuia fără întârziere şi fără condiţii”. De asemenea, „subliniază importanţa ca părţile să adere la termenii acordului odată ce au fost conveniţi, cu scopul de a obţine o încetare permanentă a ostilităţilor”.

Propunerea SUA vine la o săptămână după ce Algeria a propus un proiect de rezoluţie a Consiliului de Securitate care cere încetarea focului în Gaza, eliberarea tuturor ostaticilor deţinuţi de Hamas şi, în esenţă, ordonă Israelului să „oprească imediat ofensiva militară” din Rafah.

Biden a prezentat vineri ceea ce a descris ca fiind o propunere israeliană în trei etape pentru o încetare a focului în Gaza în schimbul eliberării ostaticilor israelieni, afirmând că „este timpul ca acest război să se încheie” şi obţinând o primă reacţie pozitivă din partea Hamas.

„Numeroşi lideri şi guverne, inclusiv din regiune, au aprobat acest plan şi solicităm Consiliului de Securitate să li se alăture pentru a cere punerea în aplicare a acestui acord”, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, într-o declaraţie.