Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Studiu: Schimbările climatice dublează șansele…

Studiu: Schimbările climatice dublează șansele de inundații precum cele din Europa Centrală

Foto: Reuters

Schimbările climatice au făcut ca ploile torențiale precum cea care a provocat inundații devastatoare în Europa Centrală, în luna septembrie, să aibă de două ori mai multe șanse să apară, potrivit unui raport publicat miercuri, 25 septembrie, de oamenii de știință, care cer factorilor de decizie să acționeze pentru a opri încălzirea globală, scrie Reuters.

Cele mai grave inundații care au lovit recent Europa Centrală s-au soldat cu morți, orașe îmbibate cu noroi și moloz, clădiri avariate, poduri prăbușite, iar autoritățile „au rămas cu o factură” pentru reparații care se ridică la miliarde de dolari.

Raportul World Weather Attribution, un grup internațional de oameni de știință care studiază efectele schimbărilor climatice asupra evenimentelor meteorologice extreme, a constatat că cele patru zile de precipitații aduse de furtuna Boris au fost cele mai puternice înregistrate vreodată în Europa Centrală.

Schimbările climatice au făcut ca astfel de ploi să fie de cel puțin două ori mai probabile și cu 7% mai grele.

„Încă o dată, aceste inundații evidențiază rezultatele devastatoare ale încălzirii cauzate de combustibilii fosili”, a declarat Joyce Kimutai, cercetător la Institutul Grantham de la Imperial College London și co-autor al studiului.

„Până când petrolul, gazul și cărbunele nu vor fi înlocuite cu energie regenerabilă, furtuni precum Boris vor dezlănțui ploi și mai abundente, provocând inundații care vor paraliza economia”, a mai spus acesta.

Raportul relatează că în timp ce combinația de modele meteorologice care au provocat furtuna – inclusiv aerul rece care se deplasează peste Alpi și aerul foarte cald peste Marea Mediterană și Marea Neagră – a fost neobișnuită, schimbările climatice au făcut ca astfel de furtuni să fie mai intense și mai probabile.

Potrivit raportului, o astfel de furtună este de așteptat să apară în medie aproximativ o dată de la 100 până la 300 de ani în climatul de astăzi, cu o încălzire de 1,3 grade Celsius față de nivelurile preindustriale.

Cu toate acestea, oamenii de știință spun că astfel de furtuni vor duce la cu cel puțin 5% mai multe precipitații și vor apărea cu aproximativ 50% mai frecvent decât acum, dacă încălzirea de la nivelurile preindustriale atinge 2 grade Celsius, ceea ce se așteaptă să se întâmple în anii 2050, relatează Reuters.

Ciclonul Boris a lovit Europa. Inundații masive în România, în Cehia, Polonia, Austria, Slovacia și Ungaria

Ciclonul Boris nu ocolește R. Moldova: în capitală mai mulți copaci au fost doborâți la pământ. Anumite străzi ar putea fi închise, iar transportul public, suspendat temporar